2

JALAN-JALAN PERLIS part 4 + mengarut jap

Posted by Fiena on 9:56 AM
Haaa...agak lama tidak menghupdate blog ni...Sebab agak malas walaupon banyak berlaku semenjak dua menjak ni...Ok la...Nak sambung sket jalan-jalan Perlis tu...Tergantung plak citernye..

Malam tu kitorang siap-siap nak balik KL semula..Bas pukul 9 or 10...Tak ingat sudah...hehehe...Tiba-tiba keyah cakap bas yang kitorang nek tu bas dua tingkat...Mak oiii....Aku seram dah dengar....Sebab seumur idup ni tak pernah naik bas 2 tingkat...Takot giler...Cuak pon ada...Klaka plak rase...Dalam bas tu amat-amat sejuk...Awal-awal lagi dah tutup aircond..Pale ni plak sakit...Tambah ngan gegar tayar bas sebab aku ngan keyah duk belakang skali...huhu..Sampai KL subuh...Penuh ngan bangla je pudu tu..Pagi tu breakfast kat McD..Pastu jalan kaki ngan beg-beg yang berat nak ke TBS plak..Muke sekor-sekor memang busuk la..Dah sampai TBS abang wan plak amik...Cian die..Boy anta aku ngan keyah kat masjid UPM untuk siap-siap sebab nak pegi Mines sekali lagi...Dayah pon nak join..Sempat gak nek bot...Lepas setel sume jalan-jalan dah time aku nak balik plak...Bas aku kul 5.30..Flight keyah kul 8 kot..Tapi flight die delay plak..Tamat sudah perjalanan kami....

Ape yang aku nak mengarut ni yep?hehehe...Semenjak dua menjak tiga menjak ni aku rajin balik masuk chat room...Ramai gak la yang aku add...Tapi kebanyakannya sama je ngan laki-laki sebelum ni...Ape yang same tu rasanye takyah la aku citer..Nanti mengaibkan orang plak..Kadang-kadang teringat gak kat sejarah-sejarah lama...huhuhu...Sebagai contohnye ada la pakcik ni kate kat aku jangan nangis-nangis sebab air mata aku ni untuk hari AKU NIKAH...Tengok betol-betol ye ayat tu..Sebabnye die bakal bernikah ngan orang lain...Tu pasal la die sebut hari aku nikah..Bukan ari kite nikah...Kat situ patotnye aku dah alert...Tapi nak wat camne kan...Lampi sangat..Semalam pon kuar ngan atok die duk tanye-tanye pasal si kurus..Rimas benonye..Port die lepak pon same jerk ngan si kurus..Tak mustahil la satu ari nanti aku bley terjumpe si kurus...Aku harap aku bley wat bodo je kalau nampak die...Doakan la yep....

2

JALAN-JALAN PERLIS part 3...

Posted by Fiena on 11:40 AM
Haaaa...Nak sambung part 2 semalam...23hb a.k.a Ahad a.k.a ari yang kami tunggu-tunggu ni...Kul 7 baru bangun..wakaka...Aku ngan keyah siap-siap awal sebab budak boboy ni kate nak tumpang mandi...Malu kot nak mandi umah wan tu...Maklum le ramai orang...Tak sempat keyah siap lagi boy dah sampai...Gelabah la minah tu pakai tudung...Cian plak...hehehe...Ku sangkakan boy tak mandi lagi rupenye dah siap...Dah tu siap sarapan lagi kat sane...So die nak amik kemeja die yang keyah gosok...Pakai camtu jerk..

Lupe plak nak citer pasal kawan kami sorang lagi tu...Dayah...Die
ada kursus sabtu tu...Pastu ada kenduri plak kat umah apiez boyfren die...So gerak lambat la sket...Dorang singgah tido kat perak dulu sebab dah penat...Paginye baru gerak ke perlis...Bley plak die lupe jalan nak g perlis...huhuhu...Sabo jela makcik tu...Kitorang cadang nak jumpe kat kangar sebab nak cari hadiah...Masuk la Kayangan Square...Tempat lepak-lepak zaman dulu...Rindu gilos...Rindu kopok lekor depan the store...wahahaha...Pastu teros gerak ke umah wan sebab masing-masing dah lapo tahap gaban..Sampai sane tros serbu makan..Gelak-gelak, amik gambo...Kat kul 1 pengantin pon sampai...Sempat la amik gambo ngan pengantin skali...

Pukul 3 lebey kitorang gerak ke poli...Tu memang destinasi yang penting
selain dari kenduri wan...Situ la tempat menimba ilmu..Situ la tempat kami Geng13 jumpa...Rupe-rupenye makcik-makcik dan pakcik-pakcik tuh dah pakat nak wat suprise besday party untuk aku...hahaha...Memang aku tak pikir langsung...Terharu sangat-sangat...Siap ada hadiah lagi...Beria aku marah keyah sebab membazir..Padahal barang tu untuk aku...Thanx ye korang sume...

Pastu salin baju kat pusat islam sebab nak gerak ke padang besar la plak...Bukan nak borong sangat...Saje cuci-cuci mate...Rindu tempat pemborongan tu...hehehe...Aku sempa
t gak sambar blouse...Tergoda ngan tawaran makcik tu...Keyah pon beli skali..Boy siap beli bear beso bagai..Balik tu nampak roundabout beso pasal chuping...Semangat berhenti tepi jalan sebab nak amik gambo...Kete-kete yang lalu siap hon lagi...wakaka...Tapi peduli ape...Janji puas ati..Nanti sambung lagi la...Ada banyak lagi nak citer nih...






2

JALAN-JALAN PERLIS part 2...

Posted by Fiena on 10:47 AM
Ok...Kite nak sambung untuk part 2 plak...Keesokkannye plak 22hb kitorg siap-siap nak pegi pudu plak...Bas ke Perlis pukul 1.30 petang...Pagi tuh boy ngan abang wan amik aku ngan keyah kat hotel...Dorang bawak kitorang pegi sarapan...Kedai tu ramai giler customer...Maybe sedap kot...Nak tunggu meja pon lama...Pastu dapat tempat duduk, order air...Makanan kena amik sendiri...Self service hokey...Aku amik roti telur ngan air milo je...Budak keyah ni amik nasi lemak, roti telur ngn air milo...Masa nak amik telur rebus untuk keyah tibe-tibe telur tuh jatuh dalam sambal nasi lemak...opppsss....Sori...Tak sengaja jatuhkan...Nasib baik baju tak kotor...Breakfast pagi tuh di sponsor oleh abang wan...Thanx ye...

Seterusnye kami gerak ke TBS...Nek LRT ke pudu...Sampai sana dah 12 lebey...Lepak-lepak, amik duit, makan-makan buah sementara tunggu bas gerak...Akhirnye bas pon sampai...Kitorang nek bas Seri Maju kalau tak silap la...Lupe sudah...hehehe...Bas tu punye la lembab macam siput...Sabo jela...Mula-mula nek bas si boy ni tido dulu...Maklum le penat berkaroke...Pastu si keyah...Dan kemudian turn aku plak...Tido rasa dah lame...Buke mata tengok baru sejam lebih bas gerak...Rasa macam dah lama jerk perjalanan tu...Bila tiga-tiga dah bangun, mula la bising dalam bas tuh...Ngan perut yang laponye...Bas baru je bagi signal nak masuk perhentian sebelah Gantang...Kami-kami ni dah sibuk pakai kasut...Macam la bley jadi orang yang first turun...wakakaka

Perut pon dah kenyang...Time untuk sambung tido...Sampai kat kangar lewat dari jangkaan..Dekat pukul 10 baru sampai....Kawan si boy ni dah lame menunggu nak bagi kunci kete...So its time to cari tempat bermalam...Kitorang nak tido kat kuala perlis..Bile dah jumpe hotel, bukannye nak mandi...Letak beg tros cari tempat makan...Yumm...Jumpe zakwan ngan farhana kat tempat makan tu...Dorang bagi makan kek kawen..Pastu pegi lepak-lepak kat tepi jeti...Len dah rupanye...Gelap gulita jerk...Sambung part 3 plak ye nanti...


0

JALAN-JALAN PERLIS part 1...

Posted by Fiena on 3:20 PM
Ello sume...Memanf lame giler la tak update blog...Sebab takde yang menarik pon...So jadi amat-amat malas...Skang baru ada citer baru..weeeee

Ari jumaat minggu lepas aku mau berjalan-jalan plus mau pegi kenduri kawen Geng13 di Perlis...So aku singgah di KL dulu...Bese la...Berjimba-jimba jap bersamsa-sama kawan tersayang...Bas ke KL pukul 9.30 pagi...Dah rase seronok la sebab nak jumpe kawan-kawan kan...Sampai kat karak ada la plak mangkuk tingkat cina tue sebelah aku ni jatoh kat kaki...Aku pon tengok jela...Tup-tup rase panas jerk kaki aku...Rupenye kuah kari die dah tumpah...Abis sudah kasutku dan beg...Rase mau lempang-lempang jerk cina tu...Sabi jela...Die pon teros lap kaki ngan beg aku...Say sorry...Aku angguk-angguk jerk...Memang ilang dah mood masa 2...

Sampai pekeliling tros pegi tandas...Basuh kaki yang melekit-lekit nih...Ada gak pikir...Kari apakah itu??Tapi nak wat camne kan...Bukan kite mintak pon...Redha jela...Kena tunggu plak keyah dan boy amik aku pas solat jumaat...Agak lama jugak la...Tapi takpe...Dah ada orang nak amik tu pon kire bersyukur sangat-sangat la...Akhirnye dorang sampai dan teros gerak ke TBS..Dalam LRT tu pon dah bising-bising...Maklum le dah lama tak jumpa...Last jumpa taun lepas...So malam tu kitorg tido kat Kajang 2...

Siang tu puas gak la round-round The Mines sebab budak dua ekor tu belom cari hadiah kawen wan lagi...Sampai lenguh kaki aku ni...Tu la gatal sangat pakai heels...Bau pon dah masam-masam...Last-last hadiah tak beli...Pegi makan pizza..Kat luar plak ujan lebat giler...Ngan ribut-ribut bagai...Malam tu pegi karoke...3 jam wooo....Memang perit la tekak...Tapi puas ati...Sampaikan lagu inggeris pon kitorang balun...Malam tu tido kul 3 pagi...Bagun kul 6 pagi..weeee...Rabak mata...



0

KEAJAIBAN vs ROOM

Posted by Fiena on 8:50 AM
Ello my blog...Windu sama kamu...Dah lama sangat ni tak jenguk kamu...Agak malas untuk menulis sebab rasanya takde cter menarik pon...Melalui ari-ari yang bese jerk...hurmmm...

Skang ni agak tension...Banyak benda nak pikir...Sangat mengharapkan keajaiban datang pada aku...Sangat memerlukan seseorang...Nak pinjam bahu wat bantal...Nak pinjam telinga kasi dengar aku punye cter...Penat la camni...Kalau korang tak paham ape yang aku cakap wat-wat paham sudah la ye...hehehe

Semenjak dua menjak ni aku rajin balik masuk chat room...Pastu selalu jerk terjumpa ngan orang-orang yang keje oil and gas...Rasa agak bengang la jugak...Tapi takleh la marah dorang kan..Dorang bukan taw pon ape yang jadi skang ni...Masa balik keje plak selalu ternampak kete lancer...Tapi bukan kaler hitam la...Selalu nampak kaler putih...Sampaikan tuan kete tuh pelik sebab aku asyik tenung kete die..hehehe...Yang bestnye tuan kete tu hensem siot...Nampak macam bukan orang kuantan jerk...

0

...MIXED...

Posted by Fiena on 9:29 AM
Hello guyz...Suda seminggu tak ber'blog'ging....Rasa malas + takde mood...Sebabnye?Ntah la...Macam memang takde mood la senang citer...

Ati tengah susah skang ni...Modd pon swing jerk...Sebabnye si kurus jauh...Tak dapat nak contact...Windu bangat ni...Dah la besday nak dekat dah...Takde plak teman...Ntah-ntah die pon sambut besday ngan ikan duyung...hehehe...Aku cuma harap die selalu ingatkan aku, selalu rindukan aku...Jangan pernah lupakan aku yep...Harap-harap jugak die tak jadi pindah Bintulu...Nanges la aku kalau die pindah sana...Susah mau pegi dating...huhuhu

Minggu ini plak minggu terakhir la Cik Wani bekerja sama tempat ngn aku...Die dapat keje baru...So kena la pindah kan...Harap-harap sumenye berjalan ngan lancar...

Akhir bulan depan aku and da geng akan kembali ke negeri Perlis...Tempat tanahku menimba ilmu bersama Geng 13...Perginya kami di sana untuk memeriahkan majlis perkahwinan Zakwan di Kuala Perlis...Tak sabo nak jumpe korang sume!!!

0

KENDURI vs MISSING

Posted by Fiena on 9:27 PM
Waaahhhh...Sudah agak lama tak meng'hupdate' blogku ini...Takde mood + malas...Kat opis ada je masa nak menaip-naip nih...Tapi kang tibe-tibe bos tolong taip sekali naya jerk...hehehe

Sabtu lepas a.k.a 17hb September umah aku ada wat kenduri...Kenduri tahlil...Bukan open house taw...Panggil orang-orang masjid,jiran-jiran,sedara-mara,kawan-kawan datang makan...Menu aritu ada ikan masak kicap,masak asam pedas,daging singgang,kerabu daun selom,ayam goreng berempah,ikan masin,ulam-ulam ngan sambal belacan,sayur campur...Rasanye tu jela kot...Lauk-lauk kampung jerk...Tapi memang ter
angkat la...Tapi aku terlepas la nak menyaksikan acara masak-memasak sebab kena keje...Balik kul 1 tu sume dah beres...Petang tu jela basuh-membasuh dan cuci-mencuci pinggan,gelas serta periuk belanga dalam ujan yang lebat...Siap guruh ribut petir lagi...Memang mandi ujan la masa tuh...Seronok gak...

Aritu jugak sambut besday anak-anak akak...Farhan yang ke 8 tahun, Fatin yang ke 5 tahun...Kek tu boley la tahan sebab walaupon rupa dia kureng tapi rasanye sedap bangat...Abis licin kek tu...

Aku menunggu satu 'makhluk' datang majlis tu...Tapi sampai ke petang tak dapat dikesan...So aku anggap la die sibuk sangat-sangat walaupon ada la terasa kecik ati sket...Sebabnye tak say sorry kat aku pon tak dapat datang...Ingatkan pastu ada la mesej or call...Tapi hampeh sampai saat ni pon takde...MISSING...Petang tadi ada la kawan makhluk ni mesej aku kate makhluk tu ada keje kat Kerteh...Pegi ngan bos die...Tak sempat bagitaw aku pon...Kawan makhluk tu siap pesan kat aku jangan la marah-marah die...Die tengah serabut giler tuh...Nanti awak jugak yang kena marah...Aku plak yang tengah hangin kus-kus membalas "Bia r...Yang ken
a saya bukan awak"...Mesti kawan makhluk tu kate aku ni emo kan??hahaha....Aku peduli ape...Tu yang aku rasa skang...Takkan tak sempat nak anta selayang mesej bagitaw kena pegi Kerteh...Dah, fullstop...Takdenye aku ni banyak tanye...Korang rasa patot tak aku merajuk or terasa??



2

TAKDE CITER SANGAT PON

Posted by Fiena on 9:11 AM
Arini Khamis 8 September 2011....Ada ape ngan tarikh arini?Sebenarnye takde pape yang special pon...Saje nak mention jerk...

Takde pape yang best sangat la minggu ni..Itu pasal le aku tak hupdate blog...Malam semalam je terkena serangan gastrik...Padan muka ngan diri sendiri...Sape suruh tak makan...Sampai berpeluh-peluh dibuatnye...Nasib baik ada lagi ubat gastrik yang aku amik kat klinik dulu...Rasa die umang aih...Tak sedap walaupon ada rasa berangin sket...Pas telan makin rasa tak sedap...So aku pon minum air manis tuk ilangkan rasa pahit tuh...Pastu makan sket nasi impit yang jiran bagi pagi semalam...

Si kurus aku plak boley gelak bile aku kate makin banyak cakap makin sakit perot ni...Hampeh tol pakcik nih...Wat ayat majuk sket baru taw takot...Minggu ni die keje malam...So tak dapet la jumpe die...Masa untuk aku pon kureng sket la...Takpe Dear...I tak kisah sebab U tak lupe kat I...Sesibuk mne pon U still mesej and call I nak tanye kabo...Gud boy...Bukan macam sesetengah orang sampai nak tanye kabo awek sendiri skali sehari pon payah...Bila awek nak clash mula la menyaso...Nak salahkan awek sebab tak paham diri die...Kalau tak taw cara berchenta, jangan la berchenta...Menyakitkan ati orang jerk....Bubbye!



0

RAYA....RAYA....RAYA....

Posted by Fiena on 1:37 PM
Yoww....Arini dah raye ketiga rupa-rupanye...Tapi taun ni takde feel raye la...Nape eh?Orang kate sebab dah beso a.k.a tue...Tapi taun lepas pon tue gak...Ada jerk feel raye...Taun ni memang takde langsung...

Raye pertama bese la...Duk umah tunggu orang datang...Tema taun ni kaler coklat cair gitu...Sedondon satu family...Beli baju same satu kayu...Bukan beli satu kayu taw...Harap anda paham ler pe yang aku cuba sampaikan ni...Pagi raye ma wat nasi minyak lauk ayam masak merah,kurma daging,acar timun,ayam goreng berempah...Ada ketupat daun palas makan ngan rendang daging..Biskut raye ada 6 jenis...Yang ni sume homemade...Takde yang beli-beli...

Raye kedua pegi jalan-jalan kat Mentakab...Tiap-tiap taun memang tu la destinasi raye kedua...Sebabnye aku ni takde kampung..Tu jela tempat yang boley pegi beraya...Tema raye kedua ni kaler turquoise...Tapi juz family aku jela yang pakai kaler ni...Kul 3 dah bertolak balik...Sebab mungkin raye ke 5 pegi Mentakab semula...Ada sedara kawen...Raye-raye pon nak kawen...ishh...

Malam raye tu si kurus aku datang...Die benonye dah balik kampung die...Tibe-tibe ada kecemasan kat site...So die kena datang kuantan semula nak wat report...Sempat la gak die datang jumpe aku sebelum die balik kampung semula...Pon sempat kenal-kenal ngan family aku...Walaupon dalam ati die debo,muke cuak...hahahaha...Cian si kurus aku...Tapi kalau tak jumpa skang bile lagi nak jumpe kan Dear?Thanx a lot untuk duit raye yang Dear bagi kat anak-anak sedara dan adik ye...Untuk i lepas raye la...I nak yang special sket sebab nanti besday i plak kan?hehehe...Meh le tengok gambo raye...


...Main bunga api malam raye...


...Gambo family raya pertama...


...Raya kedua kat Mentakab...


0

BISKUT RAYAKU....

Posted by Fiena on 10:16 AM

Ello my dear blog...Suda lebih 5 ari tak update ko yep...Tersangat la bz + tak ingat nak update...hehehe..Sowie yep...

Ahad lepas aku dah bermula membikin-bikin biskut raye...Biskut raye yang pertama diberi nama Biskut Snow Almond...Bahan-bahan agak senang dicari kecuali shortening...Yang tuh aku tak letak pon dan aku gantikan dengan marjerin...Makne kate lebihkan marjerin la sebab marjerin memang kena letak dalam biskut kan?Yang membuatkan biskut tuh jadi wangi sebab letak esen kopi...Fuyohh...Memang wangi dan sedap baunye...Rasa biskut tuh apatah lagi...Atas biskut tuh letak coklat masakan...Pastu tabur ngan kelapa kering...Lagi bertambah-tambah wangi...Tapi sepatotnye kena tabur ngan serbuk roti...Aku yang pandai-pandai tukar jadi kelapa kering...huhu

Ni la Biskut Snow Almond

Pastu wat plak biskut kegemaranku....Biskut Dahlia atau pon ada orang panggil semperit je...Atas biskut tuh letak buah ceri merah yang dah dipotong kecik-kecik..Takkan nak letak seketul besar tuh kot...Mati la kalau camtu...Nanti tak nampak biskut...Nampak buah ceri jerk...Adunan biskut dahlia ni mak aku yang wat...Die main campak-campak jerk...Takde sukatan yang khusus...Pas bakar sume tuh,tengok la hasilnye kan...Lembut giler...Kalau pegang ngan ganas memang hancus biskut tuh...

Malam semalam plak wat Cornflakes Madu...Yang ni memang senang jerk...Tapi tiap-tiap tahun wat kena buka buku..hahahaha...Sebab lupa sukatan gula...Caranye cairkan buttercup,letak 3 sudu besar madu,6 sudu besar gula...Kacau sampai gula ngan buttercup cair dan sebati...Pastu letak corflakes...Aku suke tamabah ceri merah dan hijau dan jugak kismis kecik-kecik...Tapi disebabkan tak jumpa cari kismis,maka aku tak letak la...Bile dah sebati,letak dalam cup,tabur ngan manik kaler-kaler...Kemudian bakar selama 10 minit...Dah siap....

P/S : Pakweku si kurus belom balik lagi la...Cepat la...Dah nak raye nih...

0

MIZ GILOS....

Posted by Fiena on 8:23 PM

Its about 5 days i dont update my luvly blog...hehehe..TERspeaking london la plak malam ni...Maklum le ati ngan jiwa tengah tak berapa nak elok...Macam-macam la jadi...

Esok cuti...So malam ni boleh la duduk relax-relaxkan badan...Terasa penat,lesu dan tak bermaya sungguh arini...Nak kate banyak sangat keje tuh tak la sangat...Tapi ada la keje untuk dibuat...Mungkin sebab tak sahur kot...Makan masa berbuka kureng selera...Tak taw la ape yang tak kena ngan diri aku ni...

Takkan rindu sampai jadi camni kot??Hahahaha...Kelakar la fiena...Awak wat lawak antarabangsa taw...Tapi rasanye first aku kuarkan air mata aku ni sebab rindukan orang...Selalunye kalau rindu pon setakat sedih giler vavi la...Takde la sampai kuar air mata...Dear...U jahat taw...U wat air mata i kuar...Terasa sunyi...Ahad ritu sempat la gak die call sebelum naik offshore semula..Tu pon sebab die balik umah kawan die nak amik barang tertinggal...Hajatnye nak jumpa aku tapi aku plak tak sihat masa tu...So pendam jela..Cian kat die...Die pon ada citer yang die cakap-cakap ngan gambo aku...Lawak la u Dear...Tapi i terharu gak...

Perasaan berchenta kali ni lain sangat dari yang sebelum-sebelum ni...Nak citer pon tak taw camne...Tapi memang lain..Ada satu perasaan halus yang idup dalam ati ni...Tiba-tiba terjiwang la plak...hahaha...Chow...



0

WASIAT + BISKUT RAYA

Posted by Fiena on 9:00 PM
Halluu my blog..Sudah sekian lama tidak menjenguk kamu..Agak tidak ada masa untuk berblogging semenjak dua menjak ni...

Bila dah berbuka mata pon jadi ngantok...Skang tido awal giler...Kadang-kadang tak layan pon my Dear..Cian kat die..Arini Dear dah naik offshore...Dah seminggu berkampung kat kerteh...Arini start berkampung kat tengah-tengah laut plak...Malam semalam banyak la tinggal wasiat tak bertauliah...Jaga tuh la, jaga ni la, jangan cepat marah la...Macam-macam la...Nak tinggal pagi tadi pon kena dengar wasiat ulangan...Siap tinggal duit belanje la...Takot awek die miskin kot...huhuhu...Thanx a lot la Dear...Semoga selamat pergi dan selamat pulang yep...I tunggu u kat sini...

Ni sebenarnye tengah cari resepi biskut raye...Semalam dah jumpe dua...Nak cari lagi la...Tengah cari-cari teringat plak yang dah lame tak update blog..So kite pon mengetuk-ngetuk la keyboard ni...Ok la..Nak sambung misi mencari biskut raye untuk tahun ni...

0

POSE + BESDAY

Posted by Fiena on 7:03 PM
Hye sume....Isnin ni kite dah nak start pose...Alahai...Dah nak masuk bulan ramadhan dah...Sekejap je rasanye tahun ni...Tup-tup pose...Pastu Raye...Pastu masuk bulan 10...Umo pon makin meningkat...yuhuuu...

Pose tahun ni macam tahun-tahun lepas gak la...Bertiga je kat umah...Kadang-kadang berdua je...Balik keje pasti aku akan shopping kuih-muih kat bazar ramadhan...Tahun ni port aku kat tepi stadium...Sebabnye dah keje kat lain kan...Tahun lepas selalu singgah kat tepi Giant...Tapi yang merunsingkan aku ni adalah nak parking katne??Dah sah-sah le parking penoh...huhu...Pastu jalan mesti jem lagi terok dari skang....Sabau jela Fiena....Tahun lepas sambut raye wif sumone...Tahun ni pon wif sumone...Tapi orang yang berbeza la...Berbeza sangat-sangat la....

So gaji pasni akan ku simpan dan jaga lebih rapi untuk shopping raye + duit raye untuk anak-anak buah dan sepupu-sepapat...Baju raye dah ada sepasang....Mau cari lagi sepasang...Encik Dear, boley tak sponsor satu baju raye kat kitee?hehehe....Aritu dear ada pelawa kan?Tapi kite segan la...Dalam ati tuh nak sangat-sangat...Atau pon dear nak bagi hadiah besday sebagai ganti?Besday kite kan selang dua ari je...Jimat la duit dear sebab boley sambut skali....yeahhh....Cam seronok jerk tahun ni kan?

Masuk bulan sepuluh, ada sorang lagi Geng13 akan melangsungkan perkahwinannye dengan orang yang tersayang....Semoga segalanye akan berjalan dengan lancar la ye Zakwan dan pasangannye...Insyaallah kalau takde aral yang melintang patah membujur lalu Shafina ni akan sampai nun di utara sana...Tanah tempat ku menimba ilmu dan berjumpa ngan Geng13 yang tersayang....Perlis!!!Here i come!!!



0

BBQ + BESDAY AINA

Posted by Fiena on 10:39 PM
Errkkk.....Alhamdulillah...Kenyang perot suke ati aku arini...Tadi baru je sudah wat BBQ dan sambut besday anak sedara aku iaitu Ainnatul Humaira...Kite sume panggil die Aina...Kadang-kadang umi die panggil Maira...Ikot suke la nak panggil die ape pon sebab name die panjang...hehe...Dari pukul 6 tadi dah sibuk-sibuk siapkan sumenye...Idupkan api,cari kayu la,tikar la...Aku plak last minit kena pegi kedai beli tomato untuk wat air asam...Pastu disuruh plak beli durian...Sepanjang idup aku ni ini la pertama kali kena beli durian sendiri...Klaka pon ada,malu pon ada gak sebab tak reti nak pilih...Last-last pilih yang cun-cun...Bile dah jumpa,cari lagi yang lagi elok...Kononnye nak pilih yang terbaik...Tup-tup durian yang dicop tu orang len dah sambar dulu..So terpakse la pilih yang len...Nasib baik durian tu ok...

Tengah makan-makan durian Dear call plak...Tanya aku tengah watpe...Aku kate tengah makan durian...Die teros wat bunyi WEKKK....Bukan sedap pon...Aku kate tak sedap bagi orang yang tak suka...Lama pastu die call balik...Dengar die ngadu sebab bos suruh masuk keje esok...Padahal mula-mula kate masuk jap je...Dah plan nak pegi dating...So terpakse la cancel...Kena la dengar die bebel-bebel tu...Cian plak...Dah seminggu kite tak jumpe Dear...Tapi takpe la...U kan nak cari rezeki...Die kate rugi sangat-sangat tak dapat join malam ni dan tak dapat kenal ngan family aku...Masa masih panjang Dear...Tapi tu pun dengan izin Tuhan...

Pas balik keje tadi singgah ke Kuantan Parade nak cari hadiah untuk Aina ni la...Cari la tedibear...Dah jumpe yang berkenan, nak pegi bayar la...Tengok-tengok ramai giler yang tengah beratur...Macam sok ari raye plak...SOrang-sorang shopping baju untuk anak macam ari esok tuh dah takde...Raye lambat lagi...Pose pon belom...Sejam jugak la aku beratur nak bayar...Rasa nak pengsan pon ada sebab lapo...Sabau aje le.....



2

MOOD TERBANG MELAYANG~~

Posted by Fiena on 8:30 PM
Salam cik blog...Arini kite takde mood sangat-sangat...Macam-macam perasaan ada kat dalam ni...Tapi yang paling banyak sedey la...Sedey nape??

Pertama kite sedey sebab setiap kali kite couple mesti dia takleh nak percaya kat kite...Nape ye??Kite ni muka penipu ke?Dari dulu sampai skang mesti si dia tuh ada masalah nak percaya kat kite...Kite cuma cakap benda yang jujur...Kite pon tak nak tipu-tipu dia...Nape benda ni slalu jadi kat kite ye?Kite heran sangat-sangat...Kite ni tak layak ke untuk dipercayai?Teruk sangat ke kite ni?Kite bukan jenis yang suka curang...Kalau kite dah suka orang tuh,orang tuh jela dalam ati kite...Kite dah tak ingat pon bekas-bekas tupperware tuh sume sebab kite dah ada dia...

Kedua plak sebab orang lain yang wat hal kite pon terlibat skali...Ngan kite skali kena...Jahatnye sangat ke kite ni?Kite takde niat pon nak wat camtu...Maaf sangat-sangat kalau terasa...Memang kite ni berat mulut...Kite susah nak cakap...Kalau time kite moody lagi la payah kite nak cakap...Nak wat camne...Dah kite ikot perangai orang tuh...

Skang ni kite rasa nak lari je dari Kuantan nih...Biar sume orang boley idup senang...Takde yang terasa,takde yang marah-marah lagi...

1

MY DEAR TAK MAKAN DURIAN....

Posted by Fiena on 9:23 PM
Huwaargggghh.......Sangat bosan la arini kat opis..Dah la takde keje...Boyfren plak sibuk + tido..Really-really need a LAPTOP rite now...Dapat dengar lagu pon dah ok..Bukan nak watpe sangat pon..

Petang semalam pegi round-round da world wif My Lancer...Saje pusing-pusing makan angin..Nak sangat pegi lepak pantai..Macam la kat ganu tuh takde pantai..Ye-ye ajak pegi Pantai Sepat..Sampai situ adakah die teruja tengok pantai tuh?Die kate pantai tuh lawa...Aduhai...Memang ok la sket dari dulu kan..Dulu banyak taik lembu..Skang ni dah takde sangat la...Udara pon nyaman...Waktu balik tu lalu la kat tempat orang jual durian..Tibe-tibe mamat ni wat muke kerut-kerut + nak muntah..Aku tanya la nape?Die kate busuk la bau durian..Nak muntah..Dah aku tergolek-golek gelak dalam kete...Sori la dear...I rasa klaka sebab U bley la join ngan my besfren Zakiah and Farhan anak sedara i...




Masa nak kuar tuh ma tengok la mamat ni kat pintu dapur..Nape kuar kat pintu dapur??Sebabnye kete kancil die tuh bising beno...Lancer simpan kat umah sebab baru basuh..Takot sangat kotor kete die tuh..huhu...Tapi aku tak perasan akak aku pon tengok skali..Dah kantoi die merokok...Kena potong markah....hwah hwah hwah....Tuh memang kelemahan beso U la dear...Bak kata U rokok tu teman paling rapat..I ni tah yang ke berape la..Mane U nak letak kancil,lancer..Pastu ada ati nak beli moto plak...Dari U beli moto baik U belikan I kete...kikiki...Senang I nak pegi keje..Tak payah pinjam kete abah lagi...Agak-agak I rasa rindu teros I pecut pegi jumpe U....yuhuuuu...

0

TORPEDO dan CINTA KONTRAK

Posted by Fiena on 6:40 PM
Hey ya....Setelah sekian lama tak menjenguk blog kesayangan aku ni arini jenguk dan update la..Agak malas nak update dan buka internet benonye..Nape ntah..Maybe ari mood tak baik ni la yang mengganggu gugat idup aku..wahahaha...

Skang ni kan rasa geram jerk kat makhluk-makhluk yang suke wat muka comey secara spontan...Rasa nak cubit-cubit jerk pipi tuh...Wat lawak yang tak brape nak cerdik la..Wat muka innocent la..Aduhai....Sabau je le...Tapi masalahnye yang wat muka-muka comey tuh aku tak kenal...Dan kebanyakannye lelaki..Kalau tiba-tiba aku pegi kat orang tu cubit pipi die mesti die ingat aku ni tak betol..kikiki...

Semalam plak tiba-tiba je mak aku ni tanya soalan cepu emas..Perkk...Terkedu, terkaku, terdiam, terbisu aku...Tanya pasal aku skang ni berkawan ngan sape?Ngan orang yang dulu lagi ke?Wahai semua kaum kerabat keluargaku, ketahuilah bahawa aku sedang berkawan ngan seseorang yang baru yang berasal dari negeri penyu...hehehe...Bukan tak nak bagitaw semalam tapi terkuzat...Tiba-tiba je soalan tuh keluar macam torpedo...Harap-harap ada la yang sudi membaca blog ni dan citer ni sampai ke mak aku..huhu

Kelmarin aku baru je abis baca citer Cinta Kontrak oleh Nurul Ain Syuhada..Klik sini untuk baca sinopsis..Mula-mula baca kat penulisan2u je...Pastu rasa best suruh le akakku si kaki novel tuh beli..So memang tak rugi la baca...Jalan citer die tak berat dan sangat funny...Cicak kubing cap ayam brand a.k.a Daniel Franz...Tu la nama hero die...Heroin die Airysh yang sangat gangster walaupun pakai tudung labuh..Sangat suke ini citer sebab still ada pegangan agama yang kuat walaupon dua-dua watak ni gila-gila...



0

MACAM-MACAM HAL...

Posted by Fiena on 4:14 PM
Halluuu...Sudah sekian lama tak menjenguk dan mengupdate blog kesayangan aku ni..Bukan bz sangat tapi bila dah balik keje,dah sampai umah jadi malas...Malas nak wat pape..Lagi pun asyik ada benda je yang nak dibuat..hehe

Semenjak tak update blog ni takde pape yang best sangat pon...Khamis ritu pegi dating ngan pakweku yang kurus itu...kikiki...Marah beno die aku panggil die camtu..Relax la..Tu dikira panggilan manje ye sayang..Lepas balik keje petang tu abang wan kol ma bagitaw umah die kena masuk pencuri...Ma aku ni bese la..Mana bley dengar berita-berita hot..Mesti lelah punye..Kitorang pon teros gerak pegi umah die...Abis sume barang kemas ngan henset orang..Pintu grill memang abis kena kopak...Bilik utama dah jadi macam tongkang pecah...Bersepah-sepah giler...Kira nasib baik jugak la sebab barang-barang berharga lain tak kena kebas...Dan yang paling bersyukur anak-anak takde kat umah...So wat report jela..

Takot la skang ni...Macam-macam hal ada...Dunia ni dah tak selamat...Kesian kat anak cucu nanti...

0

MR POPO dan MR LALA

Posted by Fiena on 9:03 PM
Weee.....Cam tak caye je skang ni..Nape?Yela...Skang dah kena start wat report,majuk-majuk,pegi dating,bermesej-mesejhan..Rasa macam malas pon ada benonye..hehehe...Gatai betol la..Masa single nak kapel...Masa kapel nak single..Tu la lumrah idup...

Mesti korang tertanya-tanya kan sape tu MR POPO dan sape tu MR LALA??

Kite start ngan MR LALA dulu la..MR LALA is my new ehem-ehem...Lala is short form from LANCER..My Lancer's name is Ayie..Tu orang panggil die la..Nama betol ada la..Aku kate kat Zakiah nama die macam nama kampung..hehe..Jahat betol..Tapi Zakiah kata takde la kampung pon..Ada nama lain yang lagi kampung..Tapi aku takleh sebut la kat sini kan..Nanti jadi kontrobasi plak..yuhuuu

Jom kite citer pasal MR POPO plak..Tapi Popo ni aku takleh nak citer banyak sebab aku pon tak taw sape die benonye..He is my dream guy..Seorang yang baik,agak pemalu gitu,comel (pada pandangan aku la..)..Dan yang paling penting die boleh tarik aku untuk teros pandang die tanpa jemu dan bosan...Ewahhh...Tapi masalahnye dah sah-sah aku ni tak layak ngan die..Sedihnye.....





0

BERCHENTA vs BERKAPEL

Posted by Fiena on 12:15 PM

Ape beza berchenta ngan berkapel??Pada pandangan korang ada beza tak?Pada aku macam takde beza..Kalau dah berchenta tuh mesti la secara automatik kite berkapel..Or ada ke manusia-manusia ni yang berchenta tanpa berkapel?Kapel tuh macam menaiktarafkan hubungan dari status single ke girlfren or boyfren orang..Camtu la kot..Pastu masa berkapel tuh la kite perlu berchenta..Tapi ada je yang berkapel tanpa ada feel pape pon..Juz want to try test..huhu

Aku plak dah alami dua-dua frasa tuh..3x baru cukup syarat...hehehe..Dan 3x tuh jugak la aku down..Tapi rasa macam dah lali..Kite yang amik risiko nak berchenta so kite kena la siap sedia trime segala yang akan berlaku..Contohnye family tak setuju,pasangan kite curang,atau pon tibe-tibe pasangan kite tuh hilang tanpa dikesan..Aku ni mulut jerk kate serik..Tapi dalam ati rasanye tak serik pon..Yela..Takkan nak tunggu jodoh datang bergolek depan mata kot?Kena la usaha sket..

Dan aku harap untuk yang ke4 ni berjalan ngan lancar la walaupon aku sendiri rasa ragu-ragu..Untuk sahabat sejati aku,thanx la sebab bagi banyak nasihat yang boley buka mata aku ni..Last skali bak kate pepatah,kalau takot dilambung ombak,jangan berumah di tepi pantai..Tapi umah aku takde pantai pon..Ada tali air jerk..Tuh pon jauh sket..huhu..



0

FALLIN' IN LUV WITH......

Posted by Fiena on 12:12 AM

Skang ni dapat melalui ari-ari yang tenang...Mungkin aku dah dapat terima segala suratan takdir idup aku ni..So i'm quite happy for him la...My handphone dari dulu lagi kurang bunyinya..So takde beza sangat la..I still have my luvly bestfren..Pape pon yang jadi die sentiasa ada kat aku..Thanx for everything sahabat..I really-really appreciate that..

Tapi skang timbul masalah baru la plak..Sebab aku rasa aku dah jatuh cinta la...Ayoyo...Cepat sangat ke??Tak kot...hahaha...Setiap kali kuar nak pegi keje,balik keje,nak pegi bandar mesti nampak..Sakit jiwa betol la...Dah memang gila bayang + angau tahap cipan ni..Nak pegi terkam kang takleh plak..Bukan calang-calang orang boley pegi kat die tu..Harap-harap aku boley bersabo dan cuba dapatkan die..Jangan putus asa fiena...U can do it...U go gurl!!

Korang nak tengok tak die tu?Aku ada amik gambo die..Malam-malam mesti tengok dulu sebelum tido..Siap boley bawak dalam mimpi lagi..Dasat sungguh penangan die tu...Sila tengok yep...






























0

LELAKI...PEREMPUAN...SUAMI...ISTERI...

Posted by Fiena on 12:48 PM
Hai sume...Bosan betol arini..So aku buka le harian metro kat internet ni...Baca punya baca...Pastu buka plak forum yang selalu aku tengok ni..Kat forum ni macam-macam ada..Pasal artis,masalah cinta,peribadi,negeri..Sume ada la...Tapi ape yang aku nak citer kat sini bukan pasal gosip-gosip murahan yang aku selalu baca tu..Tapi pasal dunia sekarang..Pasal lelaki dan perempuan..

Semalam dalam harian metro tuh ada tulis seorang bapak dan anak kena dakwa sebab ada hubungan sumbang mahram..Sampai ada 3 orang anak!!Giler betol la dorang tuh..Yang si anak tu tak geli ke??Ngan bapak sendiri..Kalau die tak suke mesti awal-awal dah wat report..Ni tak..Sampai ada anak..Cian anak-anak tuh..Taktaw ape status dorang..Kalau anak tu lelaki tak la terok sangat..Kalau perempuan??Camne nak kawen nanti?Si bapak pon bengong gak..Patotnye lindungi anak die..Ni tak..Die plak yang jadi setan..

Arini plak sorang perempuan tuh kena tikam ngan gunting oleh bekas suami die yang giler talak..Memang giler betol la..Yang ni rasanye die pernah nampak bekas isteri die duk wat benda tak senonoh dalam kete..Tu pasal la yang ngamuk sakan sebab die nak rujuk tapi bekas bini die takmo..Dua-dua sama bodoh..

Kat forum tadi ada citer yang perempuan ni selalu kena belasah ngan laki die..Anak dah ada sorang..Baru setahun..Tak lama lagi mesti anak die plak yang jadi mangsa..Masalahnye perempuan ni macam tak bersungguh plak nak jauhkan diri dari laki die..Die kate dah tak sayang,dah tak nak ada anak ngan laki ni..Tapi tak nampak pon yang die sedang wat sesuatu..Ramai ahli forumer yang marah..

Benda-benda camni la yang watkan ada segelintir perempuan termasuk diri aku sendiri rasa takot + fobia nak kawen..Takot tersalah pilih..Tapi tak sume laki camtu kan?Nak memilih sangat pon tak boley..Entah la...

0

INDAH...

Posted by Fiena on 12:30 PM

Hari ahad yang indah dan tenang ni aku mau relax-relax je kat umah..Tengah syok-syok tido pagi tadi ada plak gangguan yang memecah gegendang telinga ni..Mak aku ler suruh bangun nak pinjam duit..Dah kena bangun..Ingatkan ari ahad bley la bangun lewat sket...Tapi takpe sebab ada hikmah di sebalik kena bangun awal tuh..Aku dapat tengok citer Ram Pom Pom..Citer tuh wat kat poli kesayangan aku..Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin Perlis...hehe..Rindu giler bler tengok keadaan poli tuh..Kat situ la aku kenal Geng 13..Kenal diri sendiri,idup berdikari..Macam-macam la..

Dah abis citer tuh baru le aku pegi mandi..Busuk betol anak makcik ani ni...Tapi bukan selalu kan??hehe..Kul 11.30 baru ler breakfast..Agak sakit gak la perot ni sebab malam semalam makan steamboat jerk..Tengah hari ni plak ma masak mi sup..Malas makan nasi..Dah lama gak tak makan mi sup yang mak aku wat..Bau pon dah menyelerakan..

Tahun ni agaknye ada pakatan berkawen reramai kot..Banyak nau kad kawen kad umah aku ni..Kawan-kawannye lain,sedara maranye lain,jirannye lain...Bak kate abang aku merangkap jiranku itu 'ari-ari tengok picture rodong-rodong bina masjid..aku ni ntah bile la??'hehehe...Sori ye bang..Copy paste your status..Tu la..Tak mencari mana nak dapat..Kan?



0

TERKEZUT MAK!!!

Posted by Fiena on 10:27 PM
Ari ni aku dapat satu kejutan dari orang tersayang...Memang besh giler ar kejutan die tuh..Bikin aku punya jantung copot..Terima kaseh banyak-banyak..Rasa nak melompat je bila taw..Bukan selalu dapat kejutan ni kan?Dan disebabkan kejutan tuh la mood aku teros berubah..huhu

Kat opis plak tak banyak keje minggu ni..So di kesempatan itu la aku menculik laptop dan broadband Cik Salmah untuk di bawa ke opis..Hilang la kejap kebosanan aku tuh..Tapi maybe sampai akhir bulan ni je kot..WJP 830 pon akan diangkut juga ke sana..Suka la tuh WJP nak jadi orang KL smule..Dan pasni si Suria plak menjadi mangsa aku...Vroomm...

Seronok dengar dak opis dapat interview keje kat gomen..Murah rezeki die..Pagi-pagi lagi orang yang interview tuh tepon bagitaw interview pertama dah lulus..Datang untuk interview kedua plak..Semoge awak dapat la keje tuh yerk..Bagi la sket badi tuh kat saya...hehe



2

MAK SERAM NOK...

Posted by Fiena on 9:32 PM
Pernah tak korang-korang sume terfikir sesuatu yang korang takkan sangka akan terjadi?Contohnye korang menang peraduan pastu dapat kete VIOS...Tu salah satu contohnye la..Ape perasaan korang masa tu?Pada diri aku sendiri la,aku taktaw ape yang aku rasa..Mesti perasaan tu bercampur-campur..

Skang ni pon perasaan bercampur-campur...Benci ada..Lawak king pon ada..Kalau kite dah takde pape ngan seseorang tu secara automatik die pon takde hak nak sibuk-sibuk pasal kite lagi kan?Makne kate suka ati kite la nak wat pape or suka kat sape-sape pon kan?Kalau kite ada yang lain pon,kite bukan curang..Tu dipanggil pengganti..Tapi bagi diri aku bukan senang nak cari pengganti..Banyak benda nak kena fikir..

Yang lawaknye plak,ada sorang sahabat baik aku ni wat citer lawak plak kat aku..Tengah syok-syok makan nasi goreng pagi semalam bley plak die wat lawak..Lawaknye disambung hingga pagi tadi..Tapi bila dah lame-lame lawak tu menjadi sesuatu yang menakutkan aku..huhuhu...Tak pernah aku terfikir sebegitu rupa wahai sahabatku!!Cuma doakan segalanye yang terbaik untuk aku...Andai itu takdirnya.............


TAPI STILL SERAM...



0

SESUATU YANG TAK DISANGKA...

Posted by Fiena on 3:02 PM
Fiyuuhhh.....Ari sabtu adalah ari yang amat tenang sebab keje pon tak banyak kat opis..Boleh bersenang lenang la sket..Duk borak-borak jerk..Kul 1 pon chow balik..

Tapi tak balik umah teros pon..Pegi kenduri kawen kawan satu sekolah..Kawan aku tu lelaki..Die nikah minggu lepas dan minggu ni wat kenduri sambut menantu la plak kat umah die..Tahniah untuk Ikhwan dan Qistina..Semoga bahagia hingga akhir hayat ye...

Tengah best-best makan tu nampak plak sesuatu..Hilang selera rasa..Nasib baik ada kerabu mangga yang sedap tu menjadi penyelamat..Lega sket..Masa tu memang pikir nak makan cepat-cepat teros balik umah..Tak suke sangat tengok..

Semalam pon ternampak sesuatu..Tu la gigih sangat tengok..Kan dah padan ngan muka sendiri..Tapi ape boleh wat..Tak mampu nak wat pape pon..Harapnye sesuatu tu tak betol la..Tak la menaruh harapan tapi cam punah sket la...huhu



0

SUMTHING ABOUT......

Posted by Fiena on 8:00 PM
Elloooo....Skang macam dah malas nak update blog...Bukan sebab dah malas nak berBLOG tapi sebab penat..Bila balik umah rasa malas nak online lama-lama..Buka facebook pon untuk tengok notification jerk..Kalau ada wat la pape yang patot..Kalau takde tutup jerk teros..huhu

Ahad aritu dah pegi ujian bertulis MPK...Cam hampeh jerk..Punye la ramai orang..Dalam 10 ribu ada kot..Jawatan ada 24 jerk..Ntah-ntah dah ada calon pon...Pastu Selasa plak pegi interview PKNP..Harap-harap ada la rezeki kat situ...

Skang ni mood sentiasa berubah-ubah...Sebabnye jeng-jeng-jeng...hehehe...Lu pikir la sendiri!!!

2

MACAM-MACAM ADA....

Posted by Fiena on 8:47 PM
Minggu ni minggu yang menyerabutkan kepala...Bukan sebab banyak keje..Tak taw la..Banyak benda ada dalam otak ni..Orang-orang kat umah aku ni dah sakit telinga dengar aku MENSUMBANGKAN lagu..Tension sangat-sangat...Rasa cam nak lari jerk dari kuantan ni..Takmo jumpa sape-sape untuk beberapa lama...

Semalam dapat surat interview dari PKNP dan surat untuk hadiri ujian bertulis dari MPK..1 hari dapat dua surat sekaligus..Ingatkan wakenabeb jerk..Rupa-rupanya betol la plak..Pening dah pale pikir nak hafal ape ni..Dah la tarikh dekat-dekat..Banyak benda nak kena study..Tapi aku bersyukur giler la sebab aku terpilih...PKNP tu untuk jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat..Jawatan yang sesuai ngan diploma aku ni...Tapi kena banyak sabo dan kuat semangat la..Yang MPK tu plak untuk jawatan Pembantu Tadbir..

Tengah duk pening-pening pagi tadi ada plak sumthing yang agak epi..Tersenyum la gak..hehe...Seronok tengok orang senyum kat aku..Kite pon tumpang gumbira le...

Tengok citer Nora Elena tadi rasa cam sesuatu..Sebabnye Seth ngan Nora tu dah baik..Aku rasa sesuatu yang sakit...Sakit sebab aku tak camtu kot...huhu..Tapi cepat-cepat aku buang perasaan tu..Aku takmo la pening-peningkan pale pikir pasal sesuatu yang takkan jadi milik aku lagi..No more berchenta la untuk aku...Yuhuuu





0

RESAH...

Posted by Fiena on 11:19 PM
Arini agak banyak gak la keje...Ada blaja benda baru..So takde masa la nak mengelamun..Sampai waktu keje abis pon keje tak siap-siap lagi..Kena sambung minggu depan la plak..

Pastu time to makan-makan sebab anak cacing dalam perot ni dah banyak kali bunyi..Pegi survey-survey dulu pastu decided nak makan kat Chicken Rice Shop..Punye la ramai orang sampaikan pinggan takde orang kutip pon atas meja tempat kitorang duduk..So kena tukar tempat makan la..Masuk Johnnys..Tapi tak makan steamboat pon..Makan makanan yang set tu..Murah sket..huhu..Aku ngan wani makan Thai kueh teow sup..Sedap gak la..Tapi yang mencinye sebab banyak sangat taugeh..Kalau tugeh yang dah celur takpe la nak makan banyak-banyak..Ni taugeh mentah..Rasa loya dah tekak..Pastu makan eskrem plak..

Dah pukul 2.10 petang..Its time to masuk panggung!!Kitorang dah rancang lama nak tengok wayang..Pegi tengok citer Nur Kasih The Movie..Sedih gak la..Tapi aku ngan Wani ada gak gelak..huhu..Sebabnye Adam jadi tak hensem bile dah tue..Jauh sangat beza mukanye..

Malam ni tibe-tibe rasa sunyi sangat-sangat...Rasa kesunyian,kesepian,kehilangan...Jeles gak benonye tengok orang-orang jalan-jalan ngan couple masing-masing..Aku gak yang kesorangan..Ada pakwe kena kebas..huhu..Tinggallah aku sendirian skang ni..Nak bercinta lagi rasa dah serik..So skang aku nak kawan jerk ngan sume orang..Nak bercinta pas kawen..Macam lagi best kan??






0

AKU...KEJE...OPIS

Posted by Fiena on 7:52 PM
Pagi semalam ala-ala siot sket sebabnye tepon-tepon orang sume takmo angkat..Pastu bile dah angkat tak macam nak kerek plak cakap ngan aku..Hangin betol..Aku cakap ngan penoh budi bahasa budaya kita..

First sekali rasa nak marah kat Miss Chan..Aku ni orang tengah jerk..Dah orang yang order tu banyak tanye,so aku pon banyak tanye la gak..Mesti la nak taw barang tu ngan detail baru la nak order..Rasa nak lempang jerk..Dah kena susahkan Wani..

Jauh beza peangai die ngan Catherine..Siap boleh gurau-gurau,gelak-gelak lagi..Kan bagos kalau sume orang camtu..Orang lain pon keje gak,tension gak..Ni orang nak bagi duit pon mau marah-marah..

Pastu yang majuk plak len..Aduh..Ape kes nak majuk ngan aku??Aku lemah betol orang nak majuk-majuk ni..Aku ni takde bakat nak pujuk-pujuk orang..Aku pujuk sekali dua je..Kalau tak jalan gak,aku wat taktaw jerk..huhu

Dah abis marah-marah,terkantoi plak sebab intai orang..Aduyai...Malu siot....Tu la..Gatai lagi duk intai anak orang...Tapi arini dah berani cakap-cakap..Ok la kan?Kate satu opis..Mesti la kena cakap-cakap walaupon takde keje yang boleh wat same-same...heeeeee


0

SEMINGGU YANG TAK DIDUGA

Posted by Fiena on 6:40 PM
Yuhuuuu.....Aku kembali lagi ngan entry baru..Minggu ni aku dah start keje..Ari pertama keje kena banyak belajar pasal PO,DO,INVOICE dan yang seangkatan dengannya...Tapi takde plak orang order barang aritu...Oleh itu aku pon dengan senang-lenang pegi melepak kat tempat Wani..Bergosip la..Ape lagi..Tapi bergosip pasal kenangan dolu-dolu..Banyak benda yang besh jadi masa kitorg skolah dulu..Kenangan tu sume memang aku takkan lupakan..Tapi yang pahit-pahit tu takmo la ingat..Wat sakit ati jerk...

Arini agak banyak jugak la keje..Dah nak balik pon ada keje dan orang call..Sebab tu la kot aku rase lapo bile balik keje..Semalam ok jerk..Tak makan malam pon..Skang dah dapt catch up la keje Purchasing Clerk ni..Tak la susah mane..Tapi pening sket tu a
da la bila salah tulis PO or barang lambat sampai..

Arini pon teruja gak sebab citer Nur Kasih The Movie dah kuar...Rase nak pegi tengok jerk..Tapi awal-awal ni mesti tiket banyak abis..Tapi kan nak pegi tengok ngan sape..Citer-citer camni takleh pegi tengok ngan laki..Takde feel...Dorang pon bukannye suke..Kalau ada yang pegi tengok tu mesti sebab cian kat awek..Kalau tak pegi kang awek majuk plak..huhu...Memandai jerk aku ni..Sebenarnye jeles kan orang tengok wayang ngan boyfren..


Citer pasal wayang ni teringat plak yang aku ni tak pernah tengok wayang ngan boyfren...Caye tak??Tengok wayang ngan laki tu pernah la..Tu pon sekali jerk..Dan orang tu cuma kawan bese-bese jerk..Skang pon kitorang dah tak contact..Kalau tengok ramai-ramai tu banyak kali la gak..Cian sungguh kat aku ni....






0

16 Mei 2011

Posted by Fiena on 12:27 PM
Tarikh ni ada banyak kenangan...Yela sebab sempena hari guru...Selamat hari guru untuk sume guru-guru yang telah ajar aku...Mintak maap la banyak-banyak sebab saya suke gak kutuk-kutuk dalam ati..hahaha...Semalam memang banyak mengimbau kenangan masa kat sekolah ngan Wani..Abis sume citer klaka kuar...Yang paling banyak masa form 5 la..Sebabnye aku skang keje 1 opis ngan Wani...So ada banyak masa nk bergosip...yuhuuu...Aku pon ada la pernah mengajar budak-budak sebaya aku masa form 5..Jadi fasilitator Sains...Macam le terer sangat..Tapi SPM dapat A1...ewah...Setiap sabtu adalah ari yang ditunggu-tunggu oleh aku dan Wani..Bukan nak ajar sangat pon..Tapi excited nak g kelas sebelah...Menggatal jerk lebih...


16 Mei ni jugak adalah hari lahir abang aku iaitu Abang Wan...Tahun ni yang ke 34 tahun...waaa...Agak tue dah abang aku ni rupanye...Semoga sentiasa dilindungi Allah dan bahagie ke akhir hayat...Tahun ni die tambah anak lagi..Anak yang ke4...Harap-harap dapat baby boy la plak ye..



Semalam balik dari keje aku tros pegi kedai kek kegemaran kitorang kat
Sungai Wang depan Maybank tu..Aku taktaw la tu jalan pe..hehehe...Beli kek pandan setengah kilo..Tulis happy birthday ma & wan..Mak aku punye burfday 4hb aritu..Kitorang memang selalu sambut burfday..Tapi antara family jela..Tak jemput orang lain pon..Bile dah sampai umah dekat pukul 6 lebih...Mandi jap pastu teros pegi order lauk kat kedai tepi umah aku ni..Dah tu banyak la plak masalah..Ikan kecik la,tinggal ikan bawal jela..Nasib baik abang tu dah selalu kautim ngan family aku..So die pon pegi beli ikan lain kat seberang jalan..Kul 8 baru siap sume..


Dah makan-makan..Its time to potong kek..Kebetulan plak kek yang aku beli tu sama kaler ngan baju abang aku pakai...huhuhu




0

TERPAKSA @ DIPAKSA

Posted by Fiena on 12:03 AM
Allluuuu.....Udah beberapa ari tak update...Skang ni rasa cam malas jerk...Nape eh??Mungkin sebab jiwa kacau kot...hehehe...

Tajuk tu ada kena mengena sket la ngan ape yang aku nak citer ni..Skang aku tengah baca novel Dari Mata Ke Hati...Baru separuh..So takleh nak citer panjang-panjang la...Si lelaki bernama Ghazi Harith Idhar...Si perempuan plak Zureen Nadhirah...Ape yang boleh aku cakap ialah dua-dua makhluk tuhan ni pernah jatuh cinta tapi cinta dorang tak kesampaian sampaikan dorang tutup pintu ati masing-masing..Idhar ni sayang giler kat cinta pertama die yang die kenal dari sekolah lagi..Setia sangat sampaikan umur dah 31 tahun pon...Zureen ni plak pernah bercinta ngan sepupu sendiri tapi tiba-tiba dapt berita yang sepupu a.k.a buah ati die tu saudara susuan die...So memang takleh kawen la..Kesian giler kat Zahin a.k.a sepupu Zureen tu..

Idhar ni selalu kena pakse kawen ngan pilihan mak die iaitu Ryana...Ryana ni gedix + manje + cam budak-budak...Tunggu Idhar ni dari zaman sekolah lagi..Sampaikan die berpakat ngan mak Idhar ni nak wat benda tak senonoh asalkan dapt kawen ngan Idhar..Ada gak mak camtu eh?

Kebanyakan novel yang aku baca mesti si lelaki tu kena kawen pakse or dipakse terima pilihan mak die...Walaupon kadang-kadang pilihan mak die tak betul..Yang aku pernah bace pilihan yang betol adalah dari novel Pilihan Mama...Yang tu memang perfect punye pilihan..Tapi yang n lain cam hampeh...Sume perempuan yang dipilih tu ngade-ngade..Depan mak je baik..Tapi depan anak wat perangai gedix...Sape mau??

Aku sian giler kat lelaki-lelaki camni...Lagi sian kat perempuan yang bukan pilihan mak si lelaki tu..Dipakse kawen ngan orang yang die tak sayang...Mesti seksa kan?Camne die nak idup nanti?Lagi tambah sakit kalau die sayangkan orang lain..Memang la kite tak patot lawan cakap mak..Tapi nape takleh biarkan anak die wat pilihan sendiri??





0

KE PANGKUAN CINTA

Posted by Fiena on 10:18 PM
Baru jerk abis baca novel Ke Pangkuan Cinta karya Eizda Amani...Citer die bese-bese jerk..Sebab dah banyak novel camni..Takde kelainan pon..Tapi citer ni dari mula tak watkan aku rasa bosan..Watak utama die Akmal Rezza dan Milia Ayuni..

Rezza ni ketua Ayuni kat kilang tempat dorang keje..So dorang selalu gadoh-gadoh..Konon-konon nak ngorat..Tapi tak kena cara..Lama-lama baru la masing-masing perasan..Umur dorang ni jauh beza..Rezza dah 30 tahun,Ayuni plak 18 tahun..Tapi tu sume tak jadi masalah pada dorang..Yang jadi masalah ialah pada watak-watak sampingan..

Rezza ni kena ditunangkan oleh pilihan family die a.k.a sepupu die sendiri iaitu Alessa..Tapi dorang ni dah ada pilihan masing-masing..Alessa ada boyfren nama Alfian..Kebetulan plak Alfian ni satu kolej ngan Ayuni..Ada peristiwa yang jadi menyebabkan Lessa terpaksa kawen ngan Rezza..Dan Rezza ni plak bengap tak nak bagitaw Ayuni kononnye takot lukakan ati Ayuni..Die tak taw ke ngan mendiamkan diri watkan perempuan lagi terluka??Perempuan lebih rela terluka dari ditipu benda-benda yang serius camni..

So Ayuni pon wat keputusan berhenti keje dan jauhkan diri dari Rezza..Dan cuba nak terima Alfian sebab dah lama Alfian ni duk usha-usha die..Tapi akhirnye Ayuni dapat taw kebenaran kenapa Rezza kena kawen ngan Lessa dan perangai sebenar Alfian walaupon Alfian memang jatuh cinta kat die..Dan ending die Ayuni bersama ngan Rezza yang bakal bergelar duda...huhu





0

JENJALAN CARI PASAL

Posted by Fiena on 9:45 PM
Huarrgggh.....Skang ni aku sedang menikmati air milo sambil buke FB dan YM..Milo adalah perkara yang paling diutamakan apabila aku sedang menghadapi masalah gastrik..Dah 3 ari duk kena gastrik..Nasib baik tak brape nak kronik..Oleh itu aku kena sentiasa memastikan perot aku ni tak kosong,,Sentiasa berisi walaupon hanya segelas air...

Jumaat ritu aku pegi Johore..Naik bas pukul 12.30 tengah hari dan sampai sane dalam 4.30 petang..Ari khamis tu aku dah mula sakit perot..Tapi bukan sebab gastrik..Sebab bendera jepun naik..Aku ni kalau tak kena senggugut memang tak sah..Zaman-zaman sekolah takde plak nk senggugut bagai..Dah makin berumur ni makin menjadi-jadi plak senggugut tu..Aku bangun pagi kemas-kemas dapur,sidai kain,sempat makan roti je pastu tros sambung tido smule ngan air panas dalam botol untuk tuam perot..Pukul 3.00 baru bangun sebab nak tengok Marimar..keh3..Malam tu plak sakit sambung smule..Sabo jela..

Ok..Citer kat Johore plak..Kitorang tido kat dalam bandar JB tu..Dekat je ngan City Square..Bapak aku ni memang suke tido dalam bandar..Sebab senang nak pegi merayap..Dah la jat JB tu susah nak perking kete..Tibai jela parking kat tepi jalan..Malam tu pegi jalan-jalan kat Danga Bay..First time aku jejak JB masa umur 12 tahun,pastu 18 tahun,kemudian 24 tahun..Kira 6 tahun sekali la..Umur 30 tahun nanti ngan sape la plak aku nak pegi yerk..hehe

Esoknye plak tengah-tengah mandi letrik plak takde..So aku mandi dalam gelap..Nasib baik nampak sume..Pastu turun pegi jalan-jalan kat City Square..Masuk kedai tengok banyak la plak ada sale..Tapi untuk orang yang takde duit macam aku ni mampu tengok jela..huhu..Pastu masuk la PDI..Alamak....Banyak giler sale..Ma pon offer la kalau nak beli pape..Serba salah gak..Tapi memang memerlukan sesuatu untuk dibeli..hehe..So aku pilih jeans..Bapak yang bayar guna kredit kad..

Balik tu lalu jalan yang aku rasa aku tak pernah lalu pon..Nampak la Hospital Permai..Terase nak pegi melawat orang yang dikenali kat situ walaupon orang tu tak kenal aku..Mesti die terkejut kalau aku pegi tengok die kan??Tapi disebabkan aku ngan family dan tak nak dorang salah paham, aku pendamkan aje..Aku teringin sangat nak bercakap ngan die..Keluang Man dan Tiong Man mesti idup susah kat situ kan??

* Dan tiba-tiba aku rase alangkah bagusnye kalau aku tak pernah taw tentang sesuatu 'perkara' yang wat ati aku gundah gulana.....





0

INGIN KAU BAHAGIA...

Posted by Fiena on 12:37 AM
Malam ni aku dah wat sesuatu yang tak sepatotnye aku wat..Aku dah langgar janji aku sendiri..Nape??Sebab ati aku yang suruh..Ati aku dah giler..Ape yang aku dapat??Semakin bertambah kecewa..

Pilihan yang awak wat tu sangat-sangat btol...Kalau saya ada kat tempat awak pon saya akan wat benda yang same..Cuma saya pon nak awak ada kat tempat saya untuk beberapa minit supaya awak pon paham ape yang saya alami..Kalau awak redha ngan ketentuan ni,saya pon harap saya boleh redha dan terima segalanye...This song is for you....



Jalani hidupmu dengan indah
Habiskan waktumu bersamanya
Jangan kau lewatkan kenanganmu
Berjalan pada gelap bersamanya

Telah ku sanggupkan
Kau memilih dirinya
Telah ku relakan
Kau berpaling padanya

Sesal aku dalam di hatiku
Cuba mengungkapkan kerna ku tak bisa
Namun senyumannya telah sirna
Nangiskan sia-sia kau dengannya

Telah ku sanggupkan
Kau memilih dirinya
Telah ku relakan
Kau berpaling padanya

Dan bila nanti kau telah menjadi
Dirinya abadi lupakanlah aku
Satu yang ku ingin lihat kau bahagia
Walau sesungguhnya aku telah luka






0

AKMAL vs BENJY

Posted by Fiena on 9:51 PM
Hallu sume.....Suda agak lama aku tak update blog...Bese la jiwa berkecamuk bak nyamuk yang banyak di tepi telinga...Ape yang aku merepek ni??hahaha....Tapi masih lagi ok..Aku kan steady..Kalau nangis pon sehari jerk..Pastu feel tu tukar jadi marah...Bab-bab ati dan perasaan ni kan kite susah nak paham dan susah nak tafsir...

Semalam tengok citer Awan Dania..Tiap-tiap isnin memang takkan miss kecuali kalau abang aku nak tengok bola..Tapi boleh tengok ulangannya plak..Setiap kali tengok citer ni mak aku mesti bebel kat Dania ni..Sebab pe??Sebab die marah sangat kalau Dania ni pilih Benjy dari Akmal..Alasannya sebab mak Akmal tu tak suke Dania..Tak nak bagi restu la..Mak aku memang pantang kalau family tak nak restu ni..Sebab die paham la kan situasi mak Benjy tu..Family Akmal plak terang-terang sukakan Dania..Awal-awal lagi dah bagi green light..Tapi yela kan..Takkan si Dania tu nak kawen ngan orang yang die tak sayang..

Kalau aku plak ada kat tempat Dania tu skang...Aku akan pilih Akmal..Family Akmal tu pon baik,ok,bagi green light..Dah tu anak Dato'...kehkehkeh...Tu ki
ra bonus la kan..Rupa ada,harta ada..Cuma kena terima die seadanya sebab Akmal tu dulu playboy..Bukan la sampai tua nak jadi playboy..Mesti la ada pikir nak ada family kan?

So...nasihat aku untuk sume orang,pilihlah seseorang yang family anda restui sebab restu mak ayah tu sangat penting..Oppsss...Lupa plak nak cakap aku skang very-very the single..Sape-sape yang nak isi borang dipersilakan..Tapi ngan syarat mesti single..Ada keje,harta sket-sket la kan sebab nanti camne nak sara aku ni..Hehehe...

1

KAU YANG BERNAMA PEMBUNUH CINTA...

Posted by Fiena on 11:21 PM
Well...Kelmarin aku dapat satu berita yang mengejutkan + mengecewakan..Terkejut sebab baru skang baru dapt taw..Tapi aku sendiri memang dah syak benda tu..Kecewa plak sebab die tak pernah nak teros terang tentang keadaan sebenar..Mungkin aku takkan terlalu marah kalau die wat pengakuan tu dari awal lagi..Sebab aku dah bersedia sket ngan keadaan tu..

Ape yang boley aku katakan adalah aku dah berjumpa ngan seorang lelaki yang pengecut..Pengecut sebab tak boley berteros terang ngan aku walaupon dah banyak kali aku bagi hint untuk die cakap perkara yang sebenar..Die rela main-mainkan ati aku daripada menjadi seorang lelaki yang gentleman..Keputusan yang die amik tu tak salah sebab memang patot pon die ikut kehendak family..Aku ni sape la kan pada die dan seluruh family die?Terang-terang kena reject tanpa sebab..Betapa hinanya diri aku ni..

Tapi pengakuan die tu tak seperti yang aku harapkan..Tak sepenohnya..Kalau kau nak salahkan diri aku atas segala masalah yang telah kite lalui,juz go with it..Aku tak kisah..Sebab pada sume orang kau lelaki baik..Cuma aku yang taw diri kau sape..Dan aku tak sekejam kau untuk mendedahkan keburukan kau pada sume orang terutama your family..Kau kejam sebab biarkan aku hidup dalam penipuan kau..Kau tuding jari pada diri aku untuk sembunyikan kesalahan kau..Dan kau biarkan kasih sayang aku ni makin bertambah..Kau biarkan aku yang tersua-sua ngan kau..

Saat kau kata 'yang pasti kau akan ikut kata family' secara automatik ko bunuh cinta dan kasih sayang aku..Sekelip mata dah berubah menjadi perasaan benci..Tahniah untuk kau sebab menjadi orang pertama yang aku benci sepenoh ati..Dan kau dah mati dalam hidup aku..Aku sendiri yang akan runtuhkan tembok cinta tu dan bina tembok baru..Kata akhir dari aku,kau takkan hidup sempurna macam orang lain selepas kau lukakan hati aku..Remember that!!


0

566 HARI MENCARI CINTA

Posted by Fiena on 12:26 AM

Dalam tempoh 566 hari, Firdayu diwajibkan mencari cinta sejatinya demi perjanjian yang telah dimeterai dengan neneknya. Jika dia berjaya mencari cinta sejati, segala harta nenek akan jatuh ke tangannya. Jika sebaliknya yang berlaku, hartanya pula yang bakal jatuh ke tangan nenek. Firdayu tidak rela segala hasil titik peluhnya selama ini tergadai. Dia tidak sanggup memulakan semula segala-galanya dengan sifar.
Pelbagai kaedah dan taktik yang telah digunakan. Pelbagai jenis lelaki yang telah ditemuinya. Namun, tiada seorang pun yang berjaya menakluk hatinya
Kepada Kid segala-galanya disandarkan. Pembantu peribadi Firdayu yang setia menurut perintah, juga seorang manusia yang misteri.
Tatkala Kid menyepi tanpa berita, kenapa Firdayu terasa kehilangan?
Apa bezanya di antara mencari cinta dan bermain dengan cinta? 566 Hari Mencari Cinta ada jawapannya.


Citer ni ada kelainan sket..Sebabnya selalunya heroin die kan baik-baik,lemah lembut,sopan dan segala bagai perkataan baik la..Tapi yang ni tak baik..huhu...Ada gak yang baik cuma jarang sangat nak ditonjolkan..Firdayu Fahrin...Nama memang sedap..tapi perangai ada kureng sket la...Pemarah,perengus,mulut pon cabul,suka tengking-tengking...
Berbeza ngan hero die..Kid a.k.a Keyrill Benjamin..Budak nerd bak kate Firdayu..Tapi bile die tanggal spek,wat rambut ala-ala terpacak sket,sume ternganga mulut..Termasuk Firdayu sendiri..Sebenarnye Kid ni tersangat la hensem sampaikan ada mak datin offer die jadi duta perfume..Dan die adalah salah seorang peguam yang terhebal kat KL tanpa pengetahuan Firdayu dan orang lain..
Firdayu ni nak cari calon suami sebab die dah bet ngan nenek die dalam masa 566 hari..Kalau tak dapat cari sume harta die akan jatuh pada nenek die dan kalau die dapat cari, harta nenek die akan jadi hak milik die..Tapi die memilih sangat..Nak cari yang hensem + kaya-raya..Tapi ada satu cerita yang watkan die jadi perangai camni..So kalau nak taw sila baca dan klik sini untuk baca prolog..

0

PILIHAN MAMA...

Posted by Fiena on 4:15 PM

Apa akan korang wat jika terpaksa berkahwin ngan pilihan oang tua korang?Nak trime atau tak?Dan saat korang trime calon tu tiba-tiba korang rasa diri korang dah jatuh cinta pandang pertama kat orang lain..Sanggup tak kecewakan ati family yang selama ni banyak mengorbankan jiwa raga untuk korang?Kalau nak taw jalan citer novel yang sangat-sangat sweet ni sila beli la ye...hehehe...Tajuknya Pilihan Mama...Karya Umie Nadzimah..Tak tebal pon..Sehari pon boley abis baca..Sila klik sini untuk baca sinopsis ye...
Pada pendapat aku plak yang selalu terputus tengah jalan ni,ok je nak trime pilihan mak aku..Sebab mesti la die pilih yang terbaik untuk kite kan?Mesti die taw anak die camne..Selagi aku takde pilihan ati selagi tu la die bebas pilih sesiapa yang die nak..Kalau ikut ati dah serik sangat berchenta ni..Memang nak je suruh my mom carikan..Tapi bile aku dah betol-betol ready la..Skang ni satu hape pon takde..Ati dah kering nak berkenal-kenalan ngan laki..Penat sangat..Nak ulang balik sume perkara..Kenal ati budi,pegi dating,gadoh-gadoh,pujuk-memujuk..Yang aku belom pernah lalui ialah pegi kenal-kenal ngan family sang lelaki..Tak taw camne bile kena wat camtu..Mau jadi bisu seharian..Dah la aku ni tak banyak cakap ngan orang yang aku baru kenal..Kalau dah bese tu no hal la..So korang doakan la supaya ati aku ni kembali basah..Tak kering sangat..hahahaha...


0

AKU YANG KAU TINGGALKAN...

Posted by Fiena on 10:14 PM
Semalam dah abis baca novel Aku Yang Kau Tinggalkan....waaaa....Rasa sedey + sakit ati..Nak tengok wajah hero dan heroinnye?Ada juga sebahagian ceritanya di blog tersebut..Sampai bab 13..Nak taw lebey lanjut?Sila klik sini..Sang lelaki bernama Zaril Ikhwan dan sang gadis bernama Nia Athirah..Ni sinopsis die..

Perkahwinan adalah ikatan terindah di antara dua jiwa yang saling mencintai yang berjanji akan sehidup semati. Tetapi bukan bagi perkahwinan Nia Atirah dan Zaril Ikhwan. Nia memerlukan wang bagi membantu keluarganya, Zaril Ikhwan pula memerlukan seseorang untuk menjaga dirinya yang sakit.
Cinta datang kep
ada Nia tanpa dia sedari. Secara perlahan-lahan, Nia jatuh cinta dengan suaminya sendiri. Tetapi Nia disingkirkan setelah Zaril Ikhwan pulih dari sakitnya.
Nia meninggalkan Zaril Ikhwan lalu membawa hati yang lara ke Turin dan meneruskan hidupnya sendirian
di kalangan orang asing bertahun-tahun lamanya.
Takdir menemukan mereka di bumi Turin. Pertem
uan itu telah mencetuskan perasaan benci, marah dan dendam yang terbuku di dalam hati masing-masing.
Walaupun masih ada dendam dan rahsia yang dipendam, demi untuk men
eruskan kehidupan ini, yang terbaik untuk mereka berdua adalah berpisah secara rasmi dan tidak perlu lagi menyalahkan takdir walaupun Nia dan Zaril Ikhwan merasakan diri masing-masing yang sebenarnya telah ditinggalkan.

Jalan citer die lain sket daripada novel yang pernah aku baca..Sebab Zaril ni perlukan seorang isteri untuk menjaga die..Die sakit..Lebih kepada sakit otak..Tak reti nak bercakap,nak luahkan perasaan die..Sebab ada darah beku dalam otak..Die pernah kemalangan..Nia plak kawen ngan Zaril sebab terpaksa menjadi ganti kepada adiknya..Sepatutnya adik die yang kawen ngan Zaril tetapi adik die dah sayangkan orang lain dan tak sanggup nak teroskan perkahwinan yang lebih kurang sebulan je lagi..Nia takde pilihan lain sebab family Nia sangat-sangat memerlukan duit..

Kalau aku tak sanggup nak menjaga orang sakit ni..Aku tak punya kesabaran yang tinggi..Tapi kalau untuk berkorban demi family,aku sanggup la..Memang tabik kat Nia sebab sangat-sangat bersabar..Dan die bley plak jatuh cinta kat suami die yang sakit tu..Tapi bile Zaril tu dah sihat,die jadi sangat-sangat menjengkelkan..Suka wat tuduhan kat Nia..Aku yang baca ni pon rasa sedey..Tak pernah nak percayakan isteri sendiri..Cian die....So kepada sume lelaki,sila la percayakan pasangan anda..Jangan nak menuduh memkhinzir buta..Tak baik untuk kesihatan..hehehehe



0

M.A.I.D dan HARRIS

Posted by Fiena on 4:15 PM
Haallluuu...Setelah 2 ari tak dapat meng'on9'kan diri,arini baru boley on9...Internet wat hal plak..Naseb baik abangku rajin menelepon orang TM...Baru boley buka FB,emel,dan update blog ni..Ritu sebelum boley update macam banyak je benda yang nk dikongsi..Tapi skang sume dah ilang..hehehe...

Takpe...Kite citer pasal novel terbaru iaitu M.A.I.D karya Suri Ryana..Tajuk pon dah Maid kan?Mesti la citer pasal orang gaji yang bernama Noorul...Noorul ni dah lama jadi penganggur..(macam aku la..hahaha)..So die tekad nak pegi ke Agensi Pekerjaan..Dan keje yang ada pada masa tu ialah orang gaji..Gaji rm1200...Dah kire mahal la untuk orang gaji kan?Die pon on jela..Die panggil Tuan die Mr.F @ fussy sebab tuan die ni cerewet mengalahkan nenek kebayan...Nama betol tuan die Harris Tan Sri Hamdan..Anak orang kaya,duduk kat penthouse...Dorang tak pernah bercakap..Hanya main tulis-tulis note jerk..Bila dah mula bercakap,ada je benda yang Harris ni tak puas ati ngan Noorul...Asyik kena marah ngan tengking jerk...Harris ni ada adik lelaki bernama Haikal..Haikal ni memang jauh beza ngan Harris dan Haikal memang jatuh cintan ngan Noorul..Tapi Noorul dah mula sukakan Mr.F ni...Ada 1 fitnah yang melanda menyebabkan Harris dan Noorul terpaksa bernikah...Tiba-tiba datang plak sorang minah bernama Nurina dan Elisa gedik...Nak taw kesudahannya?Baca la citer ni..Review die pon ada kat laman web Kaki Novel...



Aku plak suka jerk kalau dapat orang macam Harris tu..Tapi masalahnya aku ni tak penyabo orangnya...Kang ada jerk yang kena marah balik ngan aku..hehe...Maklum la orang kate aku ni garang...Tak kenal maka tak cinta dik non...Garang-garang aku ada gak sifat lembut..Orang wat ayat sket pon dah boley nanges...Macam ayat ' leave me alone'...Tu pon boley wat aku terasa...

0

DOKTOR CINTA

Posted by Fiena on 1:43 PM
Fuhhh....Doktor Cinta...Ape tu doktor cinta??Adakah die seoarang doktor yang mempunyai jarum yang beso dan di dalam jarum itu mengandungi cecair yang diberi nama cinta??Kalau ada doktor camtu kena cucuk ari-ari pon takpe...Aku sanggup demimu doktor cinta...ewahhh...Kalau bab merepek meraban ni bagi la kat aku..Gerenti dapat 100%...Doktor Cinta ni sebenarnye novel yang aku baru baca...Novel baru dalam kaki novel...

Citer die mengenai Mazliana Haji Nordin, gadis comel yang sempoi dan selamba. Terpaksa menjadi kekasih satu malam kepada Tengku Iskandar untuk mengelakkan Tengku Iskandar ni kawen dengan pilihan mamanya. Tapi rancangan menjadi rumit + sengal bila Tengku Mariam, mama Tengku Iskandar sukakan Mazliana dan terus merisik Mazliana.

Banyak perkara yang berlaku kepada mereka tapi Mazliana menghadapinya dengan bersahaja dan sempoi. Wujud plak Tasha dan Julia Hana sebagai penagih cinta Tengku Iskandar sket pon tak jejaskan sifat bersahaja dan sempoinya tu pada awalnya. Namun, sekian lama bergadoh, mengusik, membuli sesama mereka, ada perasaan halus wujud dalam hati masing-masing. Tapi, biasalah, Tengku Iskandar dengan egonya, Mazliana dengan perangai bersahaja dan kelibutnya.

Julia Hana, model terkenal menjadi pilihan Tengku Iskandar kala itu kerana cinta Tengku Iskandar masih milik Julia Hana walaupun pernah dikecewakan oleh model terkenal tu. Tapi, sejauhmana keikhlasan Julia Hana dalam perhubungannya? Bagaimana dengan Mazliana? Takkan sedikit pun tak terkesan ngan layanan lembut Tengku Iskandar pada Julia Hana sedangkan kata-kata laser saja yang keluar pabila bersamanya? Tengku Mazlan, Tengku Mariam, Zikri, Syamin dan Taufiq adalah sebahagian insan-insan yang mewarnai lukisan hidup Mazliana Haji Nordin. Untuk menyelami hati dan kehidupan Mazliana Haji Nordin, Doktor Cinta ada coretan ceritanya.

Watak yang paling cute jatoh pada Maz la kan...Ngan ayat-ayat sempoi die,ngan kelibutnye...Iskandar panggil Maz minah kelibut...Maz plak panggil Iskandar bos besar...Zikri dipanggil bos je...Aku suka sangat-sangat ngan watak Zikri ni..Sebab die lebih sayangkan sahabat die a.k.a Iskandar dari Maz..Sebab pe?Die pilih Iskandar dari Maz walaupon diri die pon dah jatuh cinta kat Maz..Tapi demi Iskandar die lupakan perasaan die...Wa tabik spring sama lu la...Kalau ada laki ni di alam realiti aku ngan bangganya ingin menjadi awek die..kikikiki





Copyright © 2009 .....PERIHAL TENTANG..... All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.