0

BISKUT RAYAKU....

Posted by Fiena on 10:16 AM

Ello my dear blog...Suda lebih 5 ari tak update ko yep...Tersangat la bz + tak ingat nak update...hehehe..Sowie yep...

Ahad lepas aku dah bermula membikin-bikin biskut raye...Biskut raye yang pertama diberi nama Biskut Snow Almond...Bahan-bahan agak senang dicari kecuali shortening...Yang tuh aku tak letak pon dan aku gantikan dengan marjerin...Makne kate lebihkan marjerin la sebab marjerin memang kena letak dalam biskut kan?Yang membuatkan biskut tuh jadi wangi sebab letak esen kopi...Fuyohh...Memang wangi dan sedap baunye...Rasa biskut tuh apatah lagi...Atas biskut tuh letak coklat masakan...Pastu tabur ngan kelapa kering...Lagi bertambah-tambah wangi...Tapi sepatotnye kena tabur ngan serbuk roti...Aku yang pandai-pandai tukar jadi kelapa kering...huhu

Ni la Biskut Snow Almond

Pastu wat plak biskut kegemaranku....Biskut Dahlia atau pon ada orang panggil semperit je...Atas biskut tuh letak buah ceri merah yang dah dipotong kecik-kecik..Takkan nak letak seketul besar tuh kot...Mati la kalau camtu...Nanti tak nampak biskut...Nampak buah ceri jerk...Adunan biskut dahlia ni mak aku yang wat...Die main campak-campak jerk...Takde sukatan yang khusus...Pas bakar sume tuh,tengok la hasilnye kan...Lembut giler...Kalau pegang ngan ganas memang hancus biskut tuh...

Malam semalam plak wat Cornflakes Madu...Yang ni memang senang jerk...Tapi tiap-tiap tahun wat kena buka buku..hahahaha...Sebab lupa sukatan gula...Caranye cairkan buttercup,letak 3 sudu besar madu,6 sudu besar gula...Kacau sampai gula ngan buttercup cair dan sebati...Pastu letak corflakes...Aku suke tamabah ceri merah dan hijau dan jugak kismis kecik-kecik...Tapi disebabkan tak jumpa cari kismis,maka aku tak letak la...Bile dah sebati,letak dalam cup,tabur ngan manik kaler-kaler...Kemudian bakar selama 10 minit...Dah siap....

P/S : Pakweku si kurus belom balik lagi la...Cepat la...Dah nak raye nih...

0

MIZ GILOS....

Posted by Fiena on 8:23 PM

Its about 5 days i dont update my luvly blog...hehehe..TERspeaking london la plak malam ni...Maklum le ati ngan jiwa tengah tak berapa nak elok...Macam-macam la jadi...

Esok cuti...So malam ni boleh la duduk relax-relaxkan badan...Terasa penat,lesu dan tak bermaya sungguh arini...Nak kate banyak sangat keje tuh tak la sangat...Tapi ada la keje untuk dibuat...Mungkin sebab tak sahur kot...Makan masa berbuka kureng selera...Tak taw la ape yang tak kena ngan diri aku ni...

Takkan rindu sampai jadi camni kot??Hahahaha...Kelakar la fiena...Awak wat lawak antarabangsa taw...Tapi rasanye first aku kuarkan air mata aku ni sebab rindukan orang...Selalunye kalau rindu pon setakat sedih giler vavi la...Takde la sampai kuar air mata...Dear...U jahat taw...U wat air mata i kuar...Terasa sunyi...Ahad ritu sempat la gak die call sebelum naik offshore semula..Tu pon sebab die balik umah kawan die nak amik barang tertinggal...Hajatnye nak jumpa aku tapi aku plak tak sihat masa tu...So pendam jela..Cian kat die...Die pon ada citer yang die cakap-cakap ngan gambo aku...Lawak la u Dear...Tapi i terharu gak...

Perasaan berchenta kali ni lain sangat dari yang sebelum-sebelum ni...Nak citer pon tak taw camne...Tapi memang lain..Ada satu perasaan halus yang idup dalam ati ni...Tiba-tiba terjiwang la plak...hahaha...Chow...



0

WASIAT + BISKUT RAYA

Posted by Fiena on 9:00 PM
Halluu my blog..Sudah sekian lama tidak menjenguk kamu..Agak tidak ada masa untuk berblogging semenjak dua menjak ni...

Bila dah berbuka mata pon jadi ngantok...Skang tido awal giler...Kadang-kadang tak layan pon my Dear..Cian kat die..Arini Dear dah naik offshore...Dah seminggu berkampung kat kerteh...Arini start berkampung kat tengah-tengah laut plak...Malam semalam banyak la tinggal wasiat tak bertauliah...Jaga tuh la, jaga ni la, jangan cepat marah la...Macam-macam la...Nak tinggal pagi tadi pon kena dengar wasiat ulangan...Siap tinggal duit belanje la...Takot awek die miskin kot...huhuhu...Thanx a lot la Dear...Semoga selamat pergi dan selamat pulang yep...I tunggu u kat sini...

Ni sebenarnye tengah cari resepi biskut raye...Semalam dah jumpe dua...Nak cari lagi la...Tengah cari-cari teringat plak yang dah lame tak update blog..So kite pon mengetuk-ngetuk la keyboard ni...Ok la..Nak sambung misi mencari biskut raye untuk tahun ni...

Copyright © 2009 .....PERIHAL TENTANG..... All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.