0

SPANAR RINDU SKRU @ aku plak rindu dia

Posted by Fiena on 2:09 PM
Huaaaarrrggghhhhh....Semangat dah ilang dalam diri..Mane tah dia lari..Puas cari tapi tak jumpa..Susah camni...Ada sape-sape nak tolong tak??hehehehe....

Title entry kali ni mesti korang pelik kan?Ada ke spanar rindu skru?Kalau aku rindu dia tu ada la..Spanar Rindu Skru tu ialah tajuk novel..Macam bese la kan..Kalau korang dari tajuk dia mesti ingat citer dia cam kelakar,seronok...Tapi dont judge a book by its cover hokey...Korang silap sama sekali..Termasuk la aku..huhuhu...Tajuk citer je gebang tapi citer dia meleleh siot..Naseb baik aku ni agak kental kalau bab-bab sedey dalam citer..Tapi kalau jadi kat diri sendiri aku tak kental langsung..Wah..Sungguh jujur aku berkata-kata..Nape aku kate citer die meleleh??Sebab ada banyak halangan dan cabaran yang dorang patot tempuhi..Contohnya halangan dari keluarga..Tu la halangan yang paling besar dalam satu perhubungan..Yang membuatkan kite jadi putus asa...

Amin dan Reen ni dah kenal dari kecik lagi..So dorang memang rapat..Tapi Amin ni anak yatim piatu dan bekerja di bengkel milik atuk Reen..Reen ni keje jadi mekanik gak..Memang dasat..Bapak Reen ni memang tak suka dorang berkawan rapat sebab dia memang tak suka ahli keluarga Amin dari dulu lagi..Ada kisah di sebalik sume tu..Dorang ni berpisah sebab Reen terpaksa ikut kehendak bapak dia..Lama gak la..Dan dorang berchatting..Tapi masing-masing tak taw yang tu adalah orang yang mereka sangat-sangat rindu..Lagi haru dorang skang keje di bawah satu syarikat cuma berada di lain-lain tempat..Dorang takde jodoh nak berjumpa..

Bila dah jumpa ada halangan lagi..Sebab Reen bakal bertunang ngan lelaki pilihan bapak dia..Dan Amin pulak diminati oleh anak datuk..Memang kesian sangat idup Reen ni..Macam-macam jadi kat dia tapi Amin tetap setia dan teros tunggu Reen..Nak taw kesudahan yang aku kata meleleh tu?Sila la baca novel ni..Tak nak beli yang baru pon takpe..Beli je yang second hand...hehehe


0

BLUR......

Posted by Fiena on 1:00 PM
Hajat di hati nak update blog ni..Tulis la pape yang best...Tapi blur plak...Puas dah cari bahan kat google...Tapi rasa kosong jerk...Nape eh?Baca novel pon rasa blur-blur jugak walaupon jalan citer tuh menarik...Tapi still lagi paham dan boleh masuk dalam kepala la...

Ada 1 novel yang aku dah abis baca tapi belum di ulas kat sini..Karya Aisha Hamiza...Novel ni setebal 702 muka surat...Agak lama untuk dihabiskan daripada novel yang lain..Tajuknye Kau Milikku..Citer tentang kawen paksa..Tapi ni paksa yang terpaksa..Paham tak ape aku merepek nih??Kalau tak paham sila wat-wat paham ye...



Hero dan heroin nih dah kenal dari zaman sekolah lagi..Heronye Fezrull Faizal dan heroinnye pula Dizyan Farhana..Faizal n the gang nih suke sangat membuli Dizyan sebab Dizyan ni chubby..Adakah panggil Dizyan ni hyppo?Yang awek Faizal ni a.k.a Ku Zhetty panggil Dizyan ngan panggilan dugong...Sangat kejam la..Aneeq salah seorang geng Faizal paling kuat membuli Dizyan tapi dia buli Dizyan tu ada makna...Apa maknanye??Korang kena baca sendiri...Malas nak citer lebey-lebey..Aku suka baca citer kawen paksa nih sebab nanti dorang akan sedar yang dorang sama-sama dah jatuh cinta..Jalan citer yang akan wat dorang jatuh cinta tuh yang best..Cuma ada kelainan sket la novel nih sebab heroinnye debab..Selalunye heroin tuh mesti la cantik..Menjadi idaman setiap lelaki...ewahh....

Aku tak pernah pon mimpi nak dapat laki macam citer dalam novel...Sebabnya laki-laki nih sume x wujud..Susah nak jumpe yang perfect macam dalam novel..Ada jugak yang tak perfect tapi boleh berubah 360 darjah sebab perempuan..Dalam realiti ada ke sume tuh?Kalau ada aku tabik spring la...Aku bukan nak cari yang perfect sebab aku sedar diri aku yang banyak sangat kekurangan dan kelemahan..Aku cuma mencari seseorang yang boleh paham jiwa aku..Yang paham perangai kasar aku..Kadang-kadang aku tak bermaksud pon nak berkasar tapi mungkin sebab aku dah bese camtu ngan kawan-kawan..I'm sorry..

3

UNTUK AWAK-Tuan Punyer Cik Beruang Biru

Posted by Fiena on 7:31 PM
Saya tak taw camne nak mula..Camne nak cakap ape yang ada dalam ati saya skang..Tapi yang saya taw saya masih sayang awak..Saya mengaku saya pernah cuba kikis perasaan tuh sebab saya dah tak sanggup nak teroskan..Tapi saya tak mampu..Walau camne pon diri awak saya tetap terima..Saya terima buruk baik awak.. Sebab awak terima keburukan diri saya..

Tapi awak pernah kata saya yang mulakan sume ni..Saya tak paham maksud awak..Dan awak susah nak jawab sume soalan yang ada dalam kepala saya..Susah ke untuk awak jawab?Awak rela saya tuduh awak yang bukan-bukan dari jawab soalan-soalan saya..Nape sampai camtu skali??

Saya mintak maaf sebab selalu marah-marah,berkasar ngan awak,pernah maki awak..Mulut saya memang jahat..Tapi dulu saya tak sejahat ni..Saya tak pernah maki orang yang saya sayang..Tapi sejak kenal awak saya berubah..Mungkin saya takot awak sama macam orang yang saya kenal dulu..Saya takot awak amik kesempatan atas kelemahan saya yang tak pandai nak lawan orang..

Tapi kalau ini yang awak nak,saya rela..Kalau awak bahagia ngan cara yang awak pilih,saya akan undur diri..Saya dah pon tanggalkan tanda yang awak pakaikan masa pertama kali kite jumpa..Saya harap idup awak akan lebih bahagia dan ceria pasni..Carila yang sesuai ngan jiwa dan keluarga awak.......


0

CHENTA OH CHENTA

Posted by Fiena on 5:59 PM
Mengarut plak rasanye topik aku kali nih...Adakah pasal CHENTA??hehehehe...Bukan ape..Lately banyak sangat baca novel..Jarang sangat la novel yang takde kisah pasal chenta nih...Kalau novel thriller pon mesti ada chenta walaupon sket...Bukan senang nak cari chenta yang btol-btol chenta zaman skang ni..Kira macam chenta mati tak hengat la..Aku sendiri pon belom pernah jumpa chenta mati tak hengat ni..Agak susah sebab..Sebab pe eh?Ntah la...huhuhu...

Dalam beberapa biji novel yang aku baca skang ni,kebanyakannya lelaki tersebut tak percaya pada pasangan dia..Dan lelaki tuh boleh berubah 360 darjah hanya kerana seorang perempuan..Dalam realiti ada ke orang camtu??Sanggup berubah untuk seorang perempuan yang dia sayang..Buang segala perangai lama dia..Kalau ada meh le jumpa aku..Nak dengar live dari mulut..Ape yang orang tuh wat sampai berubah giler-giler punye..

Novel yang aku baru baca semalam pon camtu gak..Novel yang bertajuk Iman Suraya..Iman Radhiff ni heronya..Tapi Iman ni tak la terok sangat..Dia ni masih ingat yang dia orang islam..Cuma dia nih abang-penggoda-berbisa a.k.a playboy..Sebabkan perangai dia tu la awek dia kawen sama abang dia..Fuyoohhh...Kalau korang sanggup ke nak tinggal sebumbung ngan orang yang korang pernah sayang dan masih sayang ketika ijab kabul tu dijalankan?Tak sanggup den...Tak leh nak citer lebey-lebey pasal novel nih sebab belom khatam lagi...huhuhu...Baca sinopsis kat sini yerk...Bawah ni plak novel dia...


2

RESIPI HATI

Posted by Fiena on 1:06 PM
Muahahaha.....Seminggu dua nih keje aku duk layan novel...Pastu jadi pengulas tak rasmi..Seronok gak..Tapi aku ni takde bakat la nak jadi penulis novel..Sebabnye ayat aku nih lintang pukang...Teringat masa-masa zaman poli..Kalau ada keje berkumpulan mesti Zakiah yang wat ayat bek punye...Tugas aku plak taip apa yang die cakap..Kadang-kadang tak sempat nak catch up..Pastu bile suruh die ulang balik dah jadi ayat lain..hahahaha....Nak-nak kalau ayat yang kena translate..Lagi la susah...

Berbalik pada novel tadi...Heronya name Zuan atau nama penohnye Erdyzuan...Berbelit lidah koi nak nyebut..Heroinnya plak Adriana..Cam nama anak sedara aku tuh...Zuan ni muka die ala-ala korean or chinese sebab mata die sepet..Adriana plak orang sabah..So lebey kurang jela muka dorang ni..Dalam novel nih ada banyak resipi..Tapi banyak resipi western la...

Dorang ni berjumpa hanya 3 bulan dan Zuan ni melamar Ary..Then tros kawen...Kalau kawen awal-awal citer ni mesti la pastu ada banyak masalah..Adik Zuan ni Ermilza pernah jadi besfren Ary masa sekolah..Tapi jadi musuh disebabkan 1 peristiwa..So Emil tak suka Ary jadi akak ipar die dan nak balas dendam...Macam-macam jadi sampaikan Si Zuan ni tuduh Ary curang...Citer curang lagi..Tapi yang ni lagi dasat la..Sebab dah jadi suami isteri tapi still takleh caye pasangan die..Ary dihalau keluar rumah dan pastu banyak lagi tragedi yang jadi..Kalau nak taw kena la baca...Klik sini untuk tengok rupa Zuan yang dibayangkan oleh Si penulisnya..



Ramai yang fikir cinta datang semula jadi. Cukup kalau kita mencintai seseorang dan orang itu mencintai kita. Ada pula orang rasa cinta memerlukan petua dan harus diikuti supaya orang yang bercinta tidak kecewa.

Bagi Adriana, cinta itu seperti resipi. Perlu diikuti dengan peraturan tertentu dan cinta itu akan menjadi seronok dan sesedap resipi yang sering dicubanya. Namun selepas berkahwin Adriana barus edar cinta dan resipi itu sebenarnya tidak sama. Resipi boleh diubah sesuka hati oleh yang menciptanya. Tetapi cinta memerlukan dua orang yang berlainan jiwa dan rasa bekerjasama.

Pelbagai dugaan rumah tangga menyedarkan Adriana persamaan resipi masakan dan resipi rumah tangga hanyalah satu... iaitu kesabaran.

2

AKULAH CINDERELLA

Posted by Fiena on 3:32 PM

Dah abis khatam novel AKULAH CINDERELLA ..Citer die tak la berat sangat..So pale aku tak sakit..Tapi jiwa ada sakit sket...Why??Nanti aku citer..Nak citer pasal novel ni dulu..
Heroin die nama Syah a.k.a Nur Aisyah..Die jadi tomboy sebab taknak orang amik kesempatan ke atas die...Die ni anak yatim piatu dan ada 6 beradik..Baru 17 tahun..!st time bace novel yang heroinnye muda jelita camni..Hero die plak nama Shafiq Denial..Laki ni mula-mula menyakitkan ati..Tapi bile dah lama baru ok..Sebabnya dah tangkap cintan sama itu Syah la..Syah ni pernah selamatkan nyawa Mummy Shafiq dan mummy Shafiq ni terhutang budi..Jadikan Syah dan adik-adiknya anak angkat tanpa pengetahuan Shafiq..Syah dan Shafiq ni bermusuh ketat..Camne dorang bley fall in love??Jawapannya korang bce la sendiri...huhuhu


1 perangai Shafiq yang aku tak ske ialah die cepat menuduh Syah curang..Sama macam sumone yang aku rapat..Bile bace jadi berasap telinge...Same sibijik..Kejadian yang berlaku pon hampir same..Bukan nak tanya elok-elok..Teros-teros je nak tuduh tanpa kira perasaan orang..Pastu bile citer keadaan sebenar still tak nak caye..


Dalam hubungan cinta ni ada 4 dasar...Kasih sayang,kepercayaan,kejujuran dan kesetiaan..Dan kalau salah satu tu takde..Makne kate takde ciri-ciri cinta sejati...

2

KEJAM OH KEJAM

Posted by Fiena on 7:16 PM

Kejam merupakan perkataan pelbagai makna. Makna pertama kejam ialah ganas, zalim, bengis dan tidak berperikemanusiaan, tidak bertimbang rasa atau tidak ada rasa belas kasihan. Kejam yang ini berjenis kata adjektif.

Contoh penggunaannya:

Pemberontak di hutan belantara Afrika yang mengganas itu terlalu kejam sehingga tega memenggal leher tawanan mereka.

Makna kedua kejam ialah menutup atau merapatkan mata. Kejam, yang ini di sesetengah daerah disebut pejam. Kosa kata ini berjenis kata kerja.

Contoh penggunaannya:

Kejam mata mereka itu tidak bererti mereka sedang tidur. Mereka sekadar memejamkan mata untuk menumpukan pendengaran akan setiap patah perkataan yang disampaikan imam Jumaat di atas mimbar.

Tapi yang aku nak cakap kat sini ialah makna kejam yang pertama...Pertama kali orang cakap aku kejam..Plak tuh dari mulut orang yang aku sayang...huhuhu...Sedey yang amat..Dan aku pon fikir betol ke aku yang kejam?Betol ke sume benda yang jadi ni aku yang wat?Aku jela yang wat salah slame ni?Sakit otak fikir benda ni..Lagi bertambah sakit bile soalan-soalan aku tak dijawab..Susah sangat ke nak jawab?Aku takde hak ke untuk taw?Atau pon aku memang takde hak tu dari dulu lagi.....

Kekecewaan di hatimu.. tidak setanding dengan kekecewaan di hatiku!

0

ALKISAH : SWEET SOUR + DAN SEBENARNYA...

Posted by Fiena on 11:46 PM
SWEET SOUR by NASZ
baru je abis baca novel Sweet Sour hasil karya Nasz..Terbitan Jemari Seni..Novel ni dah lama dibeli oleh akakku yang tersayang..8 Nov 2010..Aku tak baca citer ni sebab adik aku Cik Salmah ni kate citernya tak besh..So memang berkurun
la duduk dalam almari...Nak dijadikan citer, aku terboring yang amat sangat sebab abang aku tengok badminton..Aku pon buka almari tempat tersimpannya novel-novel dari abad ke brape ntah..Belek punye belek nampak la novel tuh dan rembat untuk dibaca..Citernya sedap jerk..Sesedap strawberry..Memandai aje Cik Salmah ni kate tak besh..Nama heroinnya Lia,hero pertama plak Joe a.k.a Faizul dan hero keduanya Zarul..Nak citer sket pasal novel ni..Lia ngan Zarul ni dalam kategori bercinta tapi tak pernah declare..Bak kate budak-budak zaman skang ni 'Teman Tapi Mesra'..Mula-mula rasa suka pada watak Zarul ni..Tapi bile baca separuh rasa die ni pengecut + takde pendirian..Joe ni plak kategori player yang ada zaman jahiliah a.k.a zaman gelap..Die berubah jadi baik sebabkan Lia..Kalau nak taw citernya camne,kena la baca sendiri..Beli la dari Jemari Seni..

DAN SEBENARNYA
Ni bukan lagu Yuna taw..Tapi tajuk citer yang aku tengok petang tadi..Pelakonnya Sazzy Falak ngan suaminya sendiri Nazril Idrus..Citernye
sweet sangat..Nape sweet??Sebab dorang bertemu hanya dalam mimpi..Tak pernah sekali pon jumpa life atau pon terserempak..Nazril ni pegang watak Hariz iaitu doktor di hospital..Sazzy ni plak jadi Maira..Gadis yang baru putus tunang..Hariz ni pon dah nak kawen ngan awek die iaitu yang dilakonkan oleh Dynaz..Tapi awek die ni banyak hal la..Hariz selalu kena ikut cakap family awek die..Bila Hariz dan Maira ni tido je mesti jumpa..Siap boleh pegi dating lagi tuh..1 ari Hariz ni terpaksa ke luar negara untuk bekerja..Paham-paham jela waktu Malaysia ngan luar negara tuh tak sama..Jadi dorang sudah nak berjumpa dalam mimpi sampaikan Maira telan ubat tido untuk cari Hariz dalam mimpi die..Maira dimasukkan dalam hospital dan menjadi pesakit kawan si Hariz ni..Dari situ la Hariz taw yang Maira ni sememangnya wujud dan dalam mimpi Hariz, si Maira ni bagi surat dan mengatakan tolong halang die daripada bertunang ngan sorang mamat ni..Aku rasa korang pon taw ending die camne kan?The end......





0

MAJLIS KAWEN & TUDUHAN PALSU

Posted by Fiena on 2:32 PM
MAJLIS KAWEN
Hohohoho...Suda brape ari tidak meng'update' blog nih..Bz sket..
Jumaat petang dah ada kat Kemasik untuk majlis sambut menantu cousin aku..Majlis pihak pompuan dah lame berlangsung..Skang ni majlis untuk pihak lelaki a.k.a cousin aku la..Ujan plak tak henti-henti..Malam tuh aku kena sediakan bunga pahar dan souviner untuk tetamu yang datang..Punya la banyak..Sakit gak la pinggang sebab asyik duduk je..11.30 malam baru balik homestay..Pukul 10 pagi baru bangun tido..ekekek...Sabtu tuh pengantin diraikan dalam ujan..Sekejap lebat,sekejap renyai-renyai,kadang-kadang tak ujan..Memang baju kena ujan la + asap orang yang masak kat belakang umah..Sorang-sorang dah takde bau perfume..Yang paling cute adalah kek pengantin..Cousin kitorang yang wat CUPCAKE nih..Kaler merah + putih..Kaler tema majlis nih..

amik dari jauh jerk..

TUDUHAN PALSU
Tuduhan palsu??Ape tuh??Kalau ikotkan bley la disamakan ngan FITNAH kan?Bley saman malu tak kat orang yang wat tuduhan kat kite tuh?huhuhu....Sebab dah muak + bosan ngan tuduhan-tuduhan yang tak berasas tuh..Dah banyak kali nafikan tapi orang tuh tetap ngan tuduhan die..Mekasih la sebab tak percayakan orang yang bernama NOR SHAFINA ni..Ramai lagi orang yang percayakan saya......


0

INTERVIEW dan MERAJUK

Posted by Fiena on 2:50 PM
INTERVIEW
Hohoho....Pagi tadi pegi interview kat Pahang Technology Recources..Debo gak la sebab dah lama tak pegi interview..Aku sampai tepat pukul 10 dan dah ada beberapa orang yang tengah isi borang..Aku pon amik borang dan isi dalam bilik khas untuk orang interview...Lama jugak la tunggu..Kul 11.30 baru nama aku kena panggil..Soalan-soalan yang ditanya tuh berkaitan ngan syarikat die la..Boleh la jawab..Muka penemuduga tuh sebijik sebuntat ngan lecturer aku masa kat poli dulu..Macam Puan Nurul Huda..Lagi la puan interview tuh tengan mengandung..Memang nak sama..Cuak gak tengok muka die..Tapi aku lebey pandang muka puan sorang lagi tuh..Yang tuh lebey friendly la..Die kate aku ada diploma dan kalau ada rezeki nak masukkan aku dalam jabatan IT..So dari sekarang awak kena banyak membaca pasal teknologi maklumat..Die tanya pasal hobi aku..Aku kata aku suke baca ape-ape je..Dalam internet lagi la suka..Selalunya awak baca ape? Saya suke tengok gadjet-gadjet terkini..Chewah...Ayat nak sedap..Padahal buka FB,Blog,baca gosip-gosip artis...kuikuikuikui...Bohong sunat..Takpe kot...

MERAJUK
Semalam rasanye aku banyak kali majuk ngan orang..Ngan orang yang tak seharusnya aku majuk..Bley ke?? Seminggu dua ni memang rasa sensitif sket la..Nape kite perlu majuk ye? Penting ke majuk ni dalam perhubungan? Tak kire la kawan atau boyfren..Kalau majuk pastu ada orang nak pujuk takpe..Ni kadang-kadang orang tuh tak taw pon kite majuk ngan die..Last-last kite gak yang makan ati..Sangat penat camni..Hurmm...


0

ARWAH ONCET vs TOWEL vs KUIH GUNTING

Posted by Fiena on 10:06 PM
Arwah Oncet
Dulu-dulu aku ada bela kucing...Kucing yang paling aku sayang ialah KIKI..Masa tuh aku form1..Sayang giler kat Kiki nih...Kiki ni tido dalam bilik aku..Tido atas katil aku..Kat ujung kaki..Bila dah pagi die akan gigit-gigit2 kaki aku..Tuh tandanya die suruh aku bangun..Tapi die dah mati sebab kitorang tinggalkan die kat Sri Damai..Masa tuh plak banjir besar..Aku rasa die mati sebabkan banjir tuh..Kucing kedua yang aku sayang ialah Oncet..Tiap kali nampak kucing yang kalernya macam Oncet mesti aku teringatkan die..Yang ni ske sangat main dalam plastik..Dan die paham bile orang panggil nama die..I miss my kucing...

ni kucing kat umah Tok Teh aku..ala2 oncet masa kecik

TOWEL
Keje aku tengah hari tadi tampal rama-rama pada towel...Mula-mula towel tuh diikat ngan reben organza dulu..Kemudian baru tampal ngan rama-rama..Towel tuh kaler purple..Kaler peberet Zakiah...(sowi r z..nme ko msuk gak dalam nih..) Agak penat jugak la wat benda tuh..Sebab wat sorang-sorang..Kira punye kira tak cukup la plak rama-rama tuh..Tak taw mana nak cari..Towel pon tak cukup 1..Padahal dalam sarung tuh kata ada 50..Mesti orang kedai tuh tak pandai kira...huhu..Towel ni untuk belah pengantin perempuan masa sambut menantu cousin aku nanti...


Hasil kerja tanganku

KUIH GUNTING
Tadi plak wat kuih gunting atau pon aku panggil kuih getas..(btol la kot ejanya camni) Yang ni pon untuk cousin aku..Nak letak dalam paper bag skali ngan bunga telor, nasi manis, pulut, gula-gula...Memang meriah la paper bag tuh..

kuih gunting yang belom siap

0

TIPS PENJAGAAN RAMBUT

Posted by Fiena on 4:18 PM
Mungkin ramai yang tertanya-tanya, penting ke penjagaan rambut? Ia amat penting tak kiralah bagi wanita atau pun lelaki kerana rambut adalah salah satu anugerah yang dikurniakan kepada kita. Ye tak? Jadi ia bermakna jika kita menghargai anugerah tersebut, itu bermakna kita mensyukuri nikmatNya. Jom kita baca tips2 di bawah ni..

Tips 1:
Pilih syampu yang sesuai dengan rambut anda. Jika boleh, dapatkan nasihat dari orang yang pakar. Jika kita beli di Guardian atau Watson, tanyalah pada jurujual tuh. (Aku hanya bleh pakai syampu sunsilk jerk...)

Tips 2:
Jika anda memakai tudung, pastikan rambut anda dikeringkan terlebih dulu taw. Kalau tak nanti rambut akan bermasalah seperti berkelemumur, rambut berbuah, rambut berbau dan rasa tak selesa seperti pening kepala.

Tips 3:
Semasa anda mengeringkan rambut dengan tuala, cara terbaik ialah melurutkan tuala secara lembut dan perlahan-lahan dari atas hingga ke hujung rambut. Lakukan berulang kali dan biarkan ia kering sendiri. Ingat ye, jangan gosok rambut dengan kasar!

Tips 4:
Untuk mengembalikan kesegaran rambut bagi yang bertudung, letakkan santan kelapa di atas rambut. Biarkan ia seketika dan ia lebih berkesan jika dibalut dengan tuala. Langkah seterusnya ialah bilas dengan air bersih dan kemudian basuh rambut dengan menggunakan syampu yang sesuai. Untuk kesan yang terbaik, amalkan cara ini seminggu sekali.

Tips 5:
Sewaktu tidak mengenakan tudung, sikatlah rambut anda dan elakkan daripada tak terurus. Secara tak langsung ia akan memastikan akar rambut dan kulit kepala mendapat pengudaraan yang secukupnya.

Tips 6:
Gunakan air sejuk ketika membasuh rambut untuk kesegaran kulit kepala yang optimum.
(Rambut aku akan kering kalau guna air suam)

Tips 7:
Untuk menghilangkan kelemumur, gosokkan kulit kepala dengan limau purut yang telah dihangatkan. Setelah kelemumur gugur, basuh rambut dan kulit kepala anda dengan syampu anti kelemumur dan lebih baik jika ia ada campuran limau purut sekali. (Pedih sket la..Tapi hasilnya menakjubkan)

Tips 8:
Untuk rambut yang berminyak, pilih syampu yang boleh digunakan setiap hari. Faktor-faktor rambut berminyak seperti ketidakstabilan hormon mengakibatkan sebum dikeluarkan secara berlebihan, tekanan yang anda alami, keadaan cuaca panas atau pun anda banyak mengambil makanan yang berlemak.

Tips 9:
Sikat rambut anda bila perlu sahaja. Tapi jangan biarkan ia sampai tak terurus sangat Agak-agak lah yer. Ini kerana jika selalu sangat menyikat rambut, ia menyebabkan kulit kepala menjadi panas dan menghasilkan minyak yang berlebihan. Lepas itu, jangan sikat rambut terlalu kasar. Belailah rambut anda seperti mana anda menyayangi diri anda. he..he..

Tips 10:
Elakkan penggunaan alat pengering rambut supaya rambut tak mudah kusam.

Tips 11:
Jika tetap memilih penggunaan alat pengering rambut, gunakannya pada suhu yang tinggi. Jangan gunakannya pada suhu yang rendah kerana penggunaan pada suhu rendah akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeringkan rambut anda. Risikonya ialah rambut anda lebih mudah untuk rosak.Kesimpulannya-jangan guna alat pengering rambut. Jika nak guna jugak, gunakan pelindung seperti foam, setting losyen atau volumizer serta gunakannya pada suhu tinggi. Ok.

Tips 12:
Untuk mendapatkan rambut yang halus, gunakan sikat yang bergerigi penuh dan rapat!

Tips 13:
Elakkan memakai anak tudung atau cekak rambut terlalui ketat. Sebaiknya pastikan ada pengaliran udara yang masuk agar tidak terperap dan mudah berbau.

Ok...Selamat membaca dan mengamalkannya....

tengoklah...dah la cantik..rambut pon cantik..

2

PEKAN + KAWEN + LCD

Posted by Fiena on 12:03 PM
Ni bukan nak citer pasal aku nak kawen tp orang lain..Pagi2 tadi aku n my sis pegi Pekan untuk mencuci-cuci mata dan cari baju kurung le..Dah tak taw nak pakai baju kurung yang mana 1..So kami pon pegi la membeli di sana sebab kat sana murah sket dari Kuantan nih..Jalan punya jalan punya jalan, jumpa la baju kurung murah..Memang murah..30 hingget jerk..Tapi saiz aku ni takde plak yang cantik-cantik..Jalan lagi jumpa la..Yang ni banyak sket choice..Ada 2 yang berkenan..Kain cotton tanah putih, bunga biru dan tanah itam bunga pink + putih kuning...Siap test lagi..Last-last pilih yang kaler itam coz nampak ceria sket..

Pasni nak membzkan diri ngan mengikat towel wif reben..Ni untuk cenderahati pihak pengantin pompuan..Pas ikat nak gam ngan munge plak..Beli reben ngan gula-gula gak kat Cowboy Batu6..Kat bandar dah puas cari tapi takde pon..Rupa-rupanya kat Batu6 ni ada..Banyak plak tuh..Senang hati coz takyah pegi bandar lagi..

lebey kurang camni la..ada butterfly tapi kaler purple

Arini kalau ada rezeki boleh la trime LCD dari my bro..Die beli yang baru dan aku dapat la yang die guna dlu..Leh guna PC la nanti..Say gudbye to my lappy...Jangan majuk-majuk ye..Bukan saya tak sayang awak..Awak dah banyak berjasa pada saya..Tapi perlukan yang lain untuk menjamin masa depan saya..ekekek...

LCD masa depanku..

0

VROOM....VROOM....

Posted by Fiena on 12:37 PM
Sekarang ni macam dah jadi trend bila dah abis SPM mesti nak amik lesen kete...Aku pon camtu gak..Abis SPM tros amik lesen kete..First pegang stereng kete dah pegi Balok..Huii....debo gk masa tuh..Naseb baek la lalu highway..Dah dapat lesen kete aku tak bawak kete pon..Sebab masa tuh bapak aku pakai wira..Walaupon auto tapi wira tuh kan panjang..Tak ada keberanian dan aku rasa bapak aku pon x bagi bawak...huhu..Lesen P aku tamat masa aku still lagi blaja dalam poli..Naik sem6 bapak bagi Kancil a.k.a WJP 830..Pegi kelas merempit la ngn WJP ni..Sebab pe merempit??Sebab duk umah sewa..Bukan sebab nak bebas taw duk luar tapi kena buang asrama..wakaka...Maka aku,Zakiah,Natrah dan Ina Kecik duduk la kat Taman Pauh Indah..(betol ke nama taman nih??)

(ni ms sem6..kurus lagi..ahakz)

Ni nak bagi Petua Keselamatan Jalan Raya (walaupon aku bukanlah pemandu yang berhemah)

1 Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda berasa letih, mengantuk, di bawah pengaruh alkohol atau berada dalam keadaan yang tidak tenteram, tangguhkan perjalanan anda.

2 Sentiasa ikut had laju yang ditentukan.

3 Berikan isyarat dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong. Periksa cermin sisi dan cermin pandangan belakang sebelum melakukan pertukaran lorong.

4 Sentiasa patuhi peraturan jalan raya di simpang dengan berhenti apabila lampu isyarat merah atau kuning.

5 Elakkan daripada mengekori kenderaan lain terlalu rapat sepanjang masa kerana ini sering menjadi punca kemalangan yang serius.

6 Patuhi garis panduan keselamatan semasa memotong. Jangan memotong jika teragak-agak.

7 Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan. Ia bukan sahaja biadab tetapi membahayakan semua pengguna.

8 Elakkan mencelah di antara kenderaan kerana ini membahayakan keselamatan anda dan orang lain.


3

AKU MEROYAN KER??

Posted by Fiena on 12:08 AM
Uuuuuwwwwwwwaaaaaaaaaaaaa....Nape ntah rasa sdey jerk ni...
Menci la ngan perasaan camni..
Sebenarnya i @ me @ myself baru je
TERputus CHENTA ngan Mohd Zulkhizal Bin Zakaria..
Aku yang nak sume ni..Tapi bila dah jadi rasa SDEY + EPI..
Kawan aku tanya sdey + epi tu camne??
Aku kate ko takkan paham sebab ko takde perasaan..lalalala
Epi sebab dah penat,die takkan berubah..
Sdey sebab still sayang..

Tapi lepas putus pon aku still mesej die..
Dan die plak still balas mesej aku..
Ape ke namenye tu??Orang dah putus still boley mesej-mesej ker??
Wakakaka...Mesti korang kate kitorang ni GILER MEROYAN...
Aku tak nak mintak peluang lagi..
Cuma menunggu takdir yang telah tertulis..
Orang selalu cakap kalau dah jodoh tak ke mana kan?

Atau perlu ke aku move on ngan orang lain sedangkan ati ni pada die?
Aku tak nak main-mainkan ati orang..
Sebab aku taw camne rasanya..
Love is so complicated..





3

NILAI PERSAHABATAN

Posted by Fiena on 4:42 PM

Dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita. Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitulah juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati. Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa. Tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami, yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.

Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan. Harapan dan impian juga kita luahkan.. Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yang ingin dikongsikan bersama.

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita. Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia yang kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah.? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan? Sesekali jadilah sahabat yang mendengar dari yang hanya bercerita.

Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat kerana dia juga seorang manusia. Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat sebagai kekuatan. Jadilah kita sahabatnya itu.

Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan. Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan. Kita tidak tahu. Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu.

SAYA SAYANG SANGAT-SANGAT KAT SAHABAT SAYA..

SITI NUR ZAKIAH...SAYA SAYANG AWAK!!!


Copyright © 2009 .....PERIHAL TENTANG..... All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.